jaja Orsini
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Posmaruj kromki chleba masłem.
2. Rozbijamy białka jaj do miski, a żółtka należy pozostawić w całości i na razie odłożyć na bok.
3. Dodaj szczyptę soli do białek i ubij w białą gęstą pianę (do stabilnych szczytów).
4. Rozłóż białka na chlebie i maśle, równomiernie rozłóż je na dwa kawałki, nie bój się objętości.
5. W środku białek ułożonych na chlebie wykonujemy wgłębienie, w które ostrożnie wlewamy żółtka. Muszą pozostać nienaruszone.
6. Formę należy przykryć pergaminem. Rozłóż kanapki w formie, włóż je do nagrzanego piekarnika na 15 minut (200 stopni).
smacznego! Miłego dnia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g