skład / składniki
metoda gotowania
1. Nasmaruj formę masłem, posyp bułką tartą-spód i ściany.
2. W misce rozbij jajka, dodaj cukier i ubijaj przez 5 minut.
3. Włóż twaróg do tej samej miski, ponownie ubij.
4. Wlej oliwę z oliwek, wymieszaj.
5. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wlej mieszaninę do miski z resztą składników. Ubij, ciasto powinno być dość gęste.
6. Włóż ciasto do formy, spłaszcz łyżką.
7. Na wierzch ciasta pięknie ułóż połówki śliwek (miąższ w dół), lekko zanurzając je w cieście.
8. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na 30 minut. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem. Jeśli ciasto będzie do niej przylegać, wydłuż czas pieczenia.
9. Gotowe ciasto lekko ostudzić, a następnie wyjąć z formy na ładny talerz.
gotowe! Słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g