skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiać 500 g mąki
Krok 2:
Odmierz 250 gr wody
Krok 3:
Ciasto robię w wypiekaczu do chleba, ale możesz też ugniatać uchwytami. Kładziemy, zgodnie z instrukcją, mąkę, sól, cukier, stopione masło, wodę, drożdże w HP
Krok 4:
Ustaw tryb ciasta drożdżowego i odpocznij. Piec zrobi wszystko sam
Krok 5:
Wyjmij puszyste, miękkie, elastyczne ciasto, podziel na 8 części
Krok 6:
Rozdrobnij w kółko. Robimy dziurę w środku i rozciągamy palce w bajgiel. Możesz rozwinąć pasek i połączyć krawędzie
Krok 7:
Nasmaruj półfabrykaty wodą i zanurz w maku lub sezamie
Krok 8:
Rozłóż na blasze do pieczenia. Mam matę do pieczenia. Możesz na papierze do pieczenia lub po prostu nasmarować blachę do pieczenia olejem roślinnym. Pozostaw na 30 minut w cieple, aby ciasto pasowało
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 190 gr i piecz bułeczki przez 25 minut. Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g