skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Oddziel białka od żółtek. Białka włożyć do lodówki.
Krok 3:
Ubij żółtka z cukrem (1,5 szklanki), dodaj miękką margarynę, majonez,proszek do pieczenia, wanilię, mąkę. Otrzymujemy miękkie ciasto.
Krok 4:
Podziel ciasto na 3 części i wyślij do lodówki na pół godziny.
Krok 5:
W tym czasie przygotowujemy masę białkową. Z lodówki wyjmujemy zimne białka i ubijamy je na mocną pianę, stopniowo dodając cukier (2 szklanki).
Krok 6:
Nasmaruj formę olejem, wyłóż pergaminem.
Krok 7:
Rozłóż 1 część ciasta w formie, wyrównaj rękami lub łyżką.
Krok 8:
Rozłóż 1/3 masy białkowej na wierzchu i wyślij do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 minut.
Krok 9:
Więc upiecz wszystkie 3 ciasta z masą białkową.
Krok 10:
Do śmietany ubij 200 g masła puszką skondensowanego gotowanego mleka. Zrobiłem z gotowym karmelem.
Krok 11:
Posmaruj gotowe ciasto połową śmietany i posyp posiekanymi orzechami.
Krok 12:
Również z drugim ciastem. Na trzecim cieście nakładamy losowo lukier i posypujemy orzechami.
Krok 13:
Nie mam wystarczająco dużo glazury. Możesz pokryć całe ciasto ganache, wydaje mi się, że będzie bardziej przypominać czekoladę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g