babeczki jabłkowe-budynie bez mąki

delikatne babeczki jabłkowe-budynie są odpowiednie nawet dla małych dzieci! Te muffinki jabłkowe bez mąki są delikatne i sycące. Nawet małe dzieci mogą je jeść. Wypieki są lekkie, ale satysfakcjonujące dzięki kaszy manny i jajku. Budyń jabłkowy jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 58 % 11 g
101 kcal
IG: 64 / 18 / 18

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka obierz, zetrzyj na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj semolinę, śmietanę i cukier. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka lekko ubijamy mikserem i dodajemy do masy jabłkowej. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby ułatwić wyjmowanie gotowych babeczek budyniowych z foremek, położyłem na dnie każdego naoliwionego koła pergaminu, a także posmarowałem boki olejem roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wypełnij przygotowane formy masą jabłkową i włóż do podgrzanego do 180 stopni. piekarnik przez 15-20 minut, aż lekko się zrumieni. Gotowość sprawdzamy za pomocą belki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe budynie schładzamy trochę, a następnie ostrożnie wyjmujemy. Możesz jeść jako samodzielne danie lub z ulubionymi napojami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy