kruche ciasto z jabłkami i rodzynkami

Spróbuj aromatycznego ciasta kruchego z nadzieniem jabłkowym! Ciasto na takie zamknięte ciasto ma delikatną pomarańczową nutę dzięki zawartej w nim skórce pomarańczowej. Wypełnienie może być różne. Mogą to być dowolne owoce i (lub) suszone owoce, twarożek z wanilią lub dżem. Wszystko zależy od Ciebie. Kruche ciasto z przepyszną chrupiącą skórką będzie idealnym dodatkiem do Twojej herbaty!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 32 % 16 g
węglowodany 58 % 29 g
279 kcal
IG: 10 / 17 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj olej z zamrażarki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wprowadź ubite jajko i skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo dodawaj mąkę. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinno być miękkie, nie kruche ciasto. Zawiń go w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Lekko nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i rozwałkuj nasze ciasto na prostokątną warstwę o grubości 0,5 cm. Postanowiłem zrobić 2 małe ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz Jabłko, pokrój w cienkie plasterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wzdłuż warstwy, w środkowej części, układamy plasterki jabłka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp je równomiernie umytymi rodzynkami. Posyp odrobiną cukru na wierzchu (do smaku w zależności od słodyczy jabłka).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Za pomocą noża przecinamy krawędzie warstwy ciasta w postaci wstążek, przeplatamy je tak, aby pokrywały nadzienie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj wierzch ciasta ubitym żółtkiem i wyślij do podgrzanego do 200 stopni. piekarnik przez około 20 minut. Piec do zarumienienia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Mamy takie pachnące ciasto. Kroimy na porcje, pozwalamy ostygnąć i wzywamy wszystkich do picia herbaty!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy