skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Zetrzyj olej z zamrażarki.
Krok 3:
Dodaj cukier i wymieszaj.
Krok 4:
Następnie wprowadź ubite jajko i skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Stopniowo dodawaj mąkę. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej.
Krok 6:
Powinno być miękkie, nie kruche ciasto. Zawiń go w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 7:
Lekko nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i rozwałkuj nasze ciasto na prostokątną warstwę o grubości 0,5 cm. Postanowiłem zrobić 2 małe ciasta.
Krok 8:
Obierz Jabłko, pokrój w cienkie plasterki.
Krok 9:
Wzdłuż warstwy, w środkowej części, układamy plasterki jabłka.
Krok 10:
Posyp je równomiernie umytymi rodzynkami. Posyp odrobiną cukru na wierzchu (do smaku w zależności od słodyczy jabłka).
Krok 11:
Za pomocą noża przecinamy krawędzie warstwy ciasta w postaci wstążek, przeplatamy je tak, aby pokrywały nadzienie.
Krok 12:
Posmaruj wierzch ciasta ubitym żółtkiem i wyślij do podgrzanego do 200 stopni. piekarnik przez około 20 minut. Piec do zarumienienia.
Krok 13:
Mamy takie pachnące ciasto. Kroimy na porcje, pozwalamy ostygnąć i wzywamy wszystkich do picia herbaty!
Krok 14:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g