Herbatniki Jeż

wygrana – wygrana każdego wypieku to biszkopt. Możesz kupić gotowy biszkopt w sklepie. Ale czy nie lepiej gotować samemu? Dzięki wygodnej silikonowej formie okaże się nie tylko smaczny, ale także zabawny. A dzieci mogą być przyciągane do asystentów do kolorowania.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 79 % 48 g
278 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Wlej cukier do miski do ubijania, dodaj miód i szczyptę soli. Następnie jedź pojedynczo schłodzone jajka.
2. Mikserem ubij wszystko w pianę.
3. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy wszystko, aż będzie gładkie.
4. Nasmaruj silikonową formę olejem i wlej ciasto.
5. Gotuj w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem.
6. Schłodzić gotowy biszkopt, wyjąć z formy i przystąpić do malowania.
7. Wszyscy. Dalej jest już szkoda. Taka śliczna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy