skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oddziel żółtka od białek. Odłóż żółtka na później i dodaj szczyptę soli do białek.
Krok 2:
Ubij białka w puszystą pianę, aż osiągną stabilne szczyty.
Krok 3:
Włóż twarożek ze śmietaną do miski na ciasto.
Krok 4:
Przejdź przez twarożek za pomocą blendera. Jeśli nie masz blendera, przepuść twaróg kilka razy przez sito, a następnie zmiel składniki trzepaczką lub silikonową szpatułką.
Krok 5:
Dodaj żółtka i cukier do twarogu. Zmiel wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Dodaj wanilię i skrobię. Dobrze wymieszaj-zmiel.
Krok 7:
Dodaj ubite białka do mieszanki twarogowej.
Krok 8:
Dodaj białka do twarogu, wykonując ruchy Składające.
Krok 9:
Lekko posmaruj naczynie żaroodporne olejem roślinnym.
Krok 10:
Włóż masę twarogową do formy i spłaszcz.
Krok 11:
Piecz zapiekankę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Pozwól gotowej zapiekance lekko ostygnąć-wzmocnij się w formie, a dopiero potem wyjmij i przenieś na najpiękniejsze danie.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g