dietetyczny sernik bananowo-twarogowy
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Wymieszaj suche składniki ciasta-mąkę, proszek do pieczenia + miód
2. Oddziel białko od żółtka. Ubij białko w strome szczyty
3. Delikatnie włóż białko do mąki i zmiel. Powinno być kruche ciasto.
piec ciasto w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Nie prześwietl, może zmniejszyć średnicę.
4. Ubij twarożek blenderem z kaszą manną na jednorodną masę, aby nie było ziaren.
5. Zrzuć miękkie banany i dodaj je do twarogu
6. Dodaj żółtko do masy twarogowej - dobrze wymieszaj .
wlej masę na ciasto i piecz przez 30 minut. Sernik powinien być sprężysty.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g