skład / składniki
metoda gotowania
1. Żeberka, wstępnie umyte i wysuszone, umieścić na patelni, którą można włożyć do piekarnika.
2. Dopraw żeberka solą i pieprzem, polej oliwą z oliwek. Posmaruj je olejem, solą i pieprzem ze wszystkich stron.
3. Przykryj patelnię podwójną warstwą folii i włóż do piekarnika na 8 godzin w temperaturze 100 stopni Celsjusza.
4. Ułóż żeberka z patelni na blasze do pieczenia i wlej pozostały sok do szklanki lub miski. Usuń pływający tłuszcz łyżką i wlej bulion z powrotem na patelnię.
5. Dodaj sos pomidorowy, ciemne piwo, musztardę, ocet, sos Worcester, miód.
6. Wymieszaj wszystko i gotuj, aż będzie gęste, a następnie polej żeberka powstałym sosem na wierzchu i wokół.
7. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza na 20 do 40 minut.
żeberka podawaj z ulubionym dodatkiem (najlepiej z puree ziemniaczanym) i / lub sałatką warzywną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g