skład / składniki
metoda gotowania
1. Wyjmij żeberka wołowe z lodówki i trzymaj je przez 2 godziny w temperaturze pokojowej.
2. Do karmelizacji przypraw i cukru pudru przyjmuje się w stosunku 3: 1 (to znaczy na 3 łyżki. l przyprawy potrzebują 1 łyżki. l cukier puder). Więc dobrze wymieszaj cukier puder z ulubionymi suchymi przyprawami.
3. W powstałej mieszaninie dobrze zwiń żeberka.
4. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek.
5. Umieść żeberka na patelni, usmaż ze wszystkich czterech stron. Nie musisz ich całkowicie gotować, potrzebujesz tylko skórki, to znaczy, jak zapieczętować mięso, wtedy będzie smaczne i soczyste w środku.
6. Pokrój cebulę na pół, nie możesz jej nawet obrać, ale tylko wstępnie umyć i wysuszyć, ale jeśli chcesz, możesz oczywiście usunąć łuskę. Połóż połówki cebuli na mięsie.
7. Czosnek, również wcześniej umyty i wysuszony, połóż na całym mięsie bezpośrednio w łusce.
8. Napełnij winem.
9. Przykryj patelnię warstwą folii, połóż pokrywkę na wierzchu.
10. Umieść patelnię w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku na 1 godzinę.
11. Zmniejsz ciepło do 150 stopni i przytrzymaj przez kolejną 1 godzinę.
12. Zmniejsz trochę ciepło (do 140 stopni), gotuj przez kolejną 1 godzinę.
13. Połóż żeberka na naczyniu i umieść patelnię z sokiem pozostałym z gotowania mięsa na umiarkowanym ogniu, aż sok zgęstnieje. Polej nim mięso na wierzchu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g