posiekane żeberka wołowe

bardzo smaczne, satysfakcjonujące i apetyczne! Ugotuj soczyste żeberka w piekarniku! Prosty i ciekawy proces gotowania tego dania przynosi wielką przyjemność, chociaż nie jestem fanem gotowania. Nieopisane aromaty unoszące się w powietrzu, wspaniały smak gotowego dania, zadowolone twarze bliskich... Ogólnie polecam!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 12 g
tłuszcze 47 % 15 g
węglowodany 16 % 5 g
211 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 h 40 min

1. Wyjmij żeberka wołowe z lodówki i trzymaj je przez 2 godziny w temperaturze pokojowej.
2. Do karmelizacji przypraw i cukru pudru przyjmuje się w stosunku 3: 1 (to znaczy na 3 łyżki. l przyprawy potrzebują 1 łyżki. l cukier puder). Więc dobrze wymieszaj cukier puder z ulubionymi suchymi przyprawami.
3. W powstałej mieszaninie dobrze zwiń żeberka.
4. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek.
5. Umieść żeberka na patelni, usmaż ze wszystkich czterech stron. Nie musisz ich całkowicie gotować, potrzebujesz tylko skórki, to znaczy, jak zapieczętować mięso, wtedy będzie smaczne i soczyste w środku.
6. Pokrój cebulę na pół, nie możesz jej nawet obrać, ale tylko wstępnie umyć i wysuszyć, ale jeśli chcesz, możesz oczywiście usunąć łuskę. Połóż połówki cebuli na mięsie.
7. Czosnek, również wcześniej umyty i wysuszony, połóż na całym mięsie bezpośrednio w łusce.
8. Napełnij winem.
9. Przykryj patelnię warstwą folii, połóż pokrywkę na wierzchu.
10. Umieść patelnię w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku na 1 godzinę.
11. Zmniejsz ciepło do 150 stopni i przytrzymaj przez kolejną 1 godzinę.
12. Zmniejsz trochę ciepło (do 140 stopni), gotuj przez kolejną 1 godzinę.
13. Połóż żeberka na naczyniu i umieść patelnię z sokiem pozostałym z gotowania mięsa na umiarkowanym ogniu, aż sok zgęstnieje. Polej nim mięso na wierzchu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g

Podobne przepisy