duszona golonka wołowa w czerwonym winie z warzywami

pyszny gulasz z włoskiego przepisu-ugotuj i posmakuj! Jeśli zdecydujesz się przygotować to danie, możesz doświadczyć prawdziwej przyjemności - tak smaczne, delikatne mięso uzyskuje się po długim duszeniu w winie, z warzywami, w przyprawach. Takie danie można podawać zarówno w dni powszednie, jak i na wakacje. Smaki unoszące się w powietrzu podczas gotowania są proste... nie przekazać słowami)
TusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 24 % 5 g
133 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 50 min

najlepiej gotować to danie w garnku ceramicznym. W przeciwnym razie odpowiedni jest kocioł lub kaczątko.

ale najpierw SOS. Na patelni topi się masło na małym ogniu. Dodaj mąkę do stopionego masła i smaż, mieszając na małym ogniu, zapobiegając brązowieniu.

stopniowo dodawaj Wino i bulion do smażonej mąki, ciągle mieszając, aż będzie gładka. Dodaj sól i pieprz.

podgrzewamy ceramiczną patelnię lub wybrane naczynia do gotowania do 180 stopni.

warzywa należy oczywiście wcześniej przygotować do duszenia: umyć, obrać i posiekać w dowolny sposób odpowiedni do duszenia, tj. niezbyt drobno lub całkowicie pozostawić.

w międzyczasie na szerokiej patelni topi się olej i smaży steki na lekko złoty kolor. Połóż smażone mięso na dnie patelni. Razem z mięsem na patelni rozprowadzamy surowe ziemniaki przygotowane do duszenia. Następnie na tej samej patelni lekko usmaż wszystkie inne warzywa, grzyby i pietruszkę.

ułóż smażone warzywa, pietruszkę i lavrushkę na stekach i ziemniakach. Posyp solą i przyprawami. Wlać przygotowany sos na smażone mięso i warzywa, nie martw się, jeśli płyn nie pokryje ich całkowicie. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 godziny lub do momentu, aż mięso zacznie spadać z kości.

wszystkiego najsmaczniejszego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal / 100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Golonki wołowe - 187   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy