skład / składniki
metoda gotowania
najlepiej gotować to danie w garnku ceramicznym. W przeciwnym razie odpowiedni jest kocioł lub kaczątko.
ale najpierw SOS. Na patelni topi się masło na małym ogniu. Dodaj mąkę do stopionego masła i smaż, mieszając na małym ogniu, zapobiegając brązowieniu.
stopniowo dodawaj Wino i bulion do smażonej mąki, ciągle mieszając, aż będzie gładka. Dodaj sól i pieprz.
podgrzewamy ceramiczną patelnię lub wybrane naczynia do gotowania do 180 stopni.
warzywa należy oczywiście wcześniej przygotować do duszenia: umyć, obrać i posiekać w dowolny sposób odpowiedni do duszenia, tj. niezbyt drobno lub całkowicie pozostawić.
w międzyczasie na szerokiej patelni topi się olej i smaży steki na lekko złoty kolor. Połóż smażone mięso na dnie patelni. Razem z mięsem na patelni rozprowadzamy surowe ziemniaki przygotowane do duszenia. Następnie na tej samej patelni lekko usmaż wszystkie inne warzywa, grzyby i pietruszkę.
ułóż smażone warzywa, pietruszkę i lavrushkę na stekach i ziemniakach. Posyp solą i przyprawami. Wlać przygotowany sos na smażone mięso i warzywa, nie martw się, jeśli płyn nie pokryje ich całkowicie. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 godziny lub do momentu, aż mięso zacznie spadać z kości.
wszystkiego najsmaczniejszego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal / 100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Golonki wołowe - 187 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g