skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ubij jajka z cukrem, aż podwoi masę. Dodaj proszek do pieczenia do przesianej mąki i włóż do masy jajecznej. Bierzemy dzieloną formę o średnicy 22 cm. i przykryj spód pergaminem. Połowę biszkoptu wkładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. W drugiej części dodajemy kakao i pieczemy również przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 2:
Podczas pieczenia ciast przygotowujemy krem. Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż zgęstnieje. Dodaj śmietanę i kontynuuj ubijanie, aż będzie gładka. Ananasy dowolnie kroimy i mielimy nożem orzechy.
Krok 3:
Schłodzone ciasta kroimy wzdłuż na dwie części. Pokrój jedną część białego i dwie części biszkoptu czekoladowego w dowolną kostkę.
Krok 4:
Ciasto białego biszkoptu kładziemy na naczyniu i formujemy ciasto. Ciasto nasączamy syropem ananasowym i smarujemy kremem. Rozłóż część ananasów i orzechów, rozłóż mieszankę herbatników na wierzchu, po zanurzeniu w śmietanie. Obficie posmaruj kremem i powtórz operację. Ciasto formujemy z groszkiem.
Krok 5:
Pozostałym kremem posmaruj ciasto ze wszystkich stron. Rozpuść masło z czekoladą w łaźni wodnej. Polewamy ciasto schłodzonym lukrem i wkładamy do lodówki na 4-6 godzin. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Do widzenia wszystkim i miłej herbaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g