skład / składniki
metoda gotowania
zacznijmy robić te pyszne kosze z ciasta:
1. Rozpuść margarynę do połowy w łaźni parowej. Dodaj cukier puder i proszek do pieczenia do margaryny. Dobrze wymieszaj.
2. Tutaj dodajemy żółtka i ponownie mieszamy.
3. Następnie dodaj mąkę partiami i zagniataj miękkie elastyczne ciasto. Gotowe ciasto w folii spożywczej wkładamy do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie możesz zrobić krem:
4. Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z dwóch cytryn. Z trzech cytryn wyciśnij i odcedź sok do rondla.
5. Do soku z cytryny dodaj połowę cukru i skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
6. W międzyczasie ubij jajka z resztą cukru i skrobi.
7. Wrzuć gorący sok z cytryny do ubitych jajek cienkim strumieniem, ciągle mieszając.
8. Powstałą mieszaninę gotujemy na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje.
9. Dodaj masło do gęstej masy, mieszaj, aż się rozpuści. Następnie przepuszczamy wszystko przez sito. Odłóż na razie gotowy krem cytrynowy.
więc pieczemy kosze:
10. Formy do koszy smarujemy roztopionym masłem.
11. Porcja ciasta równomiernie rozprowadza się po foremce okrężnymi ruchami.
12. Pieczemy kosze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut. Pozwól im ostygnąć.
najciekawszym etapem jest zbieranie deseru:
13. Gotowe schłodzone kosze napełnij kremem cytrynowym do góry bez zjeżdżalni, pozwól kremowi dobrze zamarznąć przez godzinę w lodówce.
słodkie smakołyki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g