kosze piaskowe z kremem cytrynowym

chrupiące kosze z Bosko pysznym kremem! Upiecz i ciesz się! Wspaniały deser, wygląd i smak-nie gorzej niż w jakiejś słynnej kawiarni. Bardzo miło jest podawać gościom taką ucztę na herbatę lub zadowolić swoich bliskich w dzień wolny. I na pewno usłyszysz wiele entuzjastycznych recenzji pod swoim adresem! :))
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 33 % 21 g
węglowodany 61 % 39 g
351 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

zacznijmy robić te pyszne kosze z ciasta:

1. Rozpuść margarynę do połowy w łaźni parowej. Dodaj cukier puder i proszek do pieczenia do margaryny. Dobrze wymieszaj.
2. Tutaj dodajemy żółtka i ponownie mieszamy.
3. Następnie dodaj mąkę partiami i zagniataj miękkie elastyczne ciasto. Gotowe ciasto w folii spożywczej wkładamy do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie możesz zrobić krem:

4. Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z dwóch cytryn. Z trzech cytryn wyciśnij i odcedź sok do rondla.
5. Do soku z cytryny dodaj połowę cukru i skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
6. W międzyczasie ubij jajka z resztą cukru i skrobi.
7. Wrzuć gorący sok z cytryny do ubitych jajek cienkim strumieniem, ciągle mieszając.
8. Powstałą mieszaninę gotujemy na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje.
9. Dodaj masło do gęstej masy, mieszaj, aż się rozpuści. Następnie przepuszczamy wszystko przez sito. Odłóż na razie gotowy krem cytrynowy.

więc pieczemy kosze:

10. Formy do koszy smarujemy roztopionym masłem.
11. Porcja ciasta równomiernie rozprowadza się po foremce okrężnymi ruchami.
12. Pieczemy kosze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut. Pozwól im ostygnąć.

najciekawszym etapem jest zbieranie deseru:

13. Gotowe schłodzone kosze napełnij kremem cytrynowym do góry bez zjeżdżalni, pozwól kremowi dobrze zamarznąć przez godzinę w lodówce.

słodkie smakołyki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy