kurczak z koperkiem i ryżem

prawdziwie świąteczne danie! Przygotuj i zaskocz gości i rodzinę! Aby przygotować takie ciasto, nie wstydzę się tego słowa - prawdziwe kulinarne arcydzieło, będziesz musiał podjąć wysiłek i poświęcić czas. Ale jaki jest wynik! Jestem pewien, że zarówno twoi bliscy, jak i goście będą zachwyceni widokiem, aromatem i smakiem tego niezwykłego ciasta.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 38 % 18 g
węglowodany 48 % 23 g
273 kcal
IG: 9 / 74 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

w tym przepisie ciasto składa się z dwóch rodzajów ciasta - francuskiego i naleśnikowego - oraz trzech rodzajów nadzienia. Jeśli weźmiesz ciasto francuskie już gotowe, wskazane jest rozpoczęcie gotowania ciasta od przygotowania nadzienia. Jeśli myślisz o samodzielnym przygotowaniu ciasta, zacznij od niego.

więc dodatki:

1. Nadzienie do dolnej warstwy (z kurczaka):
- kurczaka ugotować z przyprawami, solą;
- podziel kurczaka na kawałki;
- posiekaj koperek i wymieszaj z kawałkami kurczaka.

2. Nadzienie na warstwę środkową (ryż):
- ugotuj ryż;
- Jajka ugotować i posiekać;
- posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor w oleju roślinnym;
- wszystko wymieszaj z solą i pieprzem.

3. Nadzienie wierzchnie (grzybowe):
- cebulę posiekać i lekko podsmażyć na oleju roślinnym;
- dodaj gotowane lub suszone grzyby, dopraw pieprzem i solą;
- smaż prawie do miękkości.

nadzienia są gotowe, schładzają się. Czas na naleśniki:

4. Zagnieść płynne ciasto naleśnikowe, do którego należy połączyć mąkę, jajko, sól, cukier i wymieszać. Stopniowo dodawaj masło i mleko, mieszając ciasto.
5. Natychmiast zacznij smażyć naleśniki na szerokiej, gorącej patelni, smarując je olejem roślinnym. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Gorące naleśniki natychmiast po smażeniu posmaruj masłem. Potrzeba co najmniej sześciu naleśników.

każdy piekarnik jest inny! Jak gotować pyszne w piekarniku według przepisów innych osób, czytaj tutaj !

po zakończeniu możesz rozpocząć składanie ciasta:

6. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem.
7. Rozwałkuj ciasto francuskie na warstwę o grubości 2-3 mm.Wytnij z ciasta okrąg o średnicy nieco większej niż naleśniki. Ułóż okrąg na pergaminie.
8. Na wierzch ciasta, nie dochodząc do krawędzi około 1,5 cm, równomiernie rozłóż połowę nadzienia z kurczaka.
9. Połóż na nim naleśnik, na którym połóż połowę nadzienia ryżowego. Na wierzchu naleśnik i połowa nadzienia grzybowego.
10. Powtórz to samo z pozostałymi połówkami nadzienia.
11. Następnie zwiń pozostałe ciasto francuskie w warstwę i wytnij z niego okrąg o promieniu 6 cm większy niż pierwszy.
12. Ostrożnie przykryj ciasto dużym kółkiem, dociśnij. Przytnij nadmiar ciasta i ładnie zszyj krawędzie ciasta wokół ciasta.
13. Z resztek ciasta w dowolny dogodny sposób uformuj ozdoby do ciasta i przymocuj na wierzchu ciasta żółtkiem.
14. Ostatnim akcentem jest pokrycie całego ciasta ubitym żółtkiem.
15. Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1 godzinę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy