skład / składniki
metoda gotowania
w tym przepisie ciasto składa się z dwóch rodzajów ciasta - francuskiego i naleśnikowego - oraz trzech rodzajów nadzienia. Jeśli weźmiesz ciasto francuskie już gotowe, wskazane jest rozpoczęcie gotowania ciasta od przygotowania nadzienia. Jeśli myślisz o samodzielnym przygotowaniu ciasta, zacznij od niego.
więc dodatki:
1. Nadzienie do dolnej warstwy (z kurczaka):
- kurczaka ugotować z przyprawami, solą;
- podziel kurczaka na kawałki;
- posiekaj koperek i wymieszaj z kawałkami kurczaka.
2. Nadzienie na warstwę środkową (ryż):
- ugotuj ryż;
- Jajka ugotować i posiekać;
- posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor w oleju roślinnym;
- wszystko wymieszaj z solą i pieprzem.
3. Nadzienie wierzchnie (grzybowe):
- cebulę posiekać i lekko podsmażyć na oleju roślinnym;
- dodaj gotowane lub suszone grzyby, dopraw pieprzem i solą;
- smaż prawie do miękkości.
nadzienia są gotowe, schładzają się. Czas na naleśniki:
4. Zagnieść płynne ciasto naleśnikowe, do którego należy połączyć mąkę, jajko, sól, cukier i wymieszać. Stopniowo dodawaj masło i mleko, mieszając ciasto.
5. Natychmiast zacznij smażyć naleśniki na szerokiej, gorącej patelni, smarując je olejem roślinnym. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Gorące naleśniki natychmiast po smażeniu posmaruj masłem. Potrzeba co najmniej sześciu naleśników.
każdy piekarnik jest inny! Jak gotować pyszne w piekarniku według przepisów innych osób, czytaj tutaj !
po zakończeniu możesz rozpocząć składanie ciasta:
6. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem.
7. Rozwałkuj ciasto francuskie na warstwę o grubości 2-3 mm.Wytnij z ciasta okrąg o średnicy nieco większej niż naleśniki. Ułóż okrąg na pergaminie.
8. Na wierzch ciasta, nie dochodząc do krawędzi około 1,5 cm, równomiernie rozłóż połowę nadzienia z kurczaka.
9. Połóż na nim naleśnik, na którym połóż połowę nadzienia ryżowego. Na wierzchu naleśnik i połowa nadzienia grzybowego.
10. Powtórz to samo z pozostałymi połówkami nadzienia.
11. Następnie zwiń pozostałe ciasto francuskie w warstwę i wytnij z niego okrąg o promieniu 6 cm większy niż pierwszy.
12. Ostrożnie przykryj ciasto dużym kółkiem, dociśnij. Przytnij nadmiar ciasta i ładnie zszyj krawędzie ciasta wokół ciasta.
13. Z resztek ciasta w dowolny dogodny sposób uformuj ozdoby do ciasta i przymocuj na wierzchu ciasta żółtkiem.
14. Ostatnim akcentem jest pokrycie całego ciasta ubitym żółtkiem.
15. Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1 godzinę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g