skład / składniki
metoda gotowania
1. Orzechy włoskie, pestki dyni i kardamon należy zmielić na mąkę.
2. Dodaj mąkę amarantową do mieszanki.
3. Obierz i drobno zetrzyj marchewki.
4. Oddziel białka od żółtek. Pierwszy ubij do stabilnych szczytów.
5. Dodaj cukier do żółtek i zetrzyj je, aż masa się rozjaśni.
6. W żółtkach rozgniecionych cukrem włóż startą marchewkę.
7. Wyciśnij sok z cytryny, po usunięciu cienkiej warstwy skórki (posiekaj ją).
8. Dodaj mąkę do mieszanki marchewkowo-jajecznej, wymieszaj, a następnie dodaj sok i skórkę z cytryny, sodę.
9. Delikatnymi ruchami wmieszaj ubite białka do ciasta-w małych porcjach, mieszając od dołu do góry.
10. Rozłóż powstałe ciasto na foremkach.
11. Umieść kokilki w piekarniku nagrzanym do 160 stopni na 30 minut.
można się cieszyć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g
- Mąka amarantowa - 371 kcal/100g