skład / składniki
metoda gotowania
1. Włóż masło do miski.
2. Do masła dodaj oba rodzaje cukru i ekstrakt waniliowy, dobrze wymieszaj.
3. Rozbij jajko i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
4. W osobnej misce wymieszaj mąkę ryżową z amarantową.
5. Do mieszanki mąki dodaj skrobię z tapioki, sól i sodę. Wymieszać.
6. Włóż suchą mieszaninę do masła i jajka, wszystko dobrze ubij, aby uzyskać jednorodną konsystencję.
7. Umieść czekoladowe krople (lub wióry) w cieście, wymieszaj.
8. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia. Za jego pomocą nadaj ciastu kształt "kiełbasy" (około 5x30 cm).
9. Zawiń ciasto papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
10. Czas minął. Pokrój ciasto na ciasteczka-koła o grubości 1 cm.
11. Ułóż kółka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości od siebie.
12. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 10-12 minut (brzegi ciastek powinny się zrumienić).
13. Gotowe ciasteczka odstaw na 5 minut na blasze do pieczenia, a następnie wyjmij i podawaj z herbatą. Po schłodzeniu ciasteczka stają się coraz bardziej jędrne i kruche.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Tapioka - 159 kcal/100g
- Mąka amarantowa - 371 kcal/100g