chleb pszenny amarantowy na domowym zakwasie

apetyczny i aromatyczny domowy chleb z mąką i nasionami amarantusa. Domowy chleb jest zawsze pyszny, a upieczony według tego przepisu, jak mi się wydaje, szczególnie. Ma niesamowity aromat-trochę orzechowy i ten sam smak, sam chleb ma przyjemny brązowawy odcień. A oprócz tego, że jest pyszny, taki chleb będzie również znacznie zdrowszy niż wersja sklepowa, ponieważ jest przygotowywany na zakwasie, z amarantem, a także własnymi rękami - z miłością.
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 74 % 40 g
251 kcal
IG: 38 / 0 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h 40 min

najpierw musisz ugotować ciasto:

1. W misce umieść 1 łyżkę.l. zakwas.
2. Dodaj wodę o temperaturze pokojowej, wymieszaj.
3. Wlać przesianą mąkę pszenną, wszystko ponownie wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-8 godzin (czas zależy od temperatury w pomieszczeniu i "siły" zakwasu). Ciasto będzie gotowe, gdy jego objętość wzrośnie 3 razy.

teraz możesz przejść do robienia bezpośrednio chleba na zakwasie:

4. Napełnij ciasto wodą o temperaturze pokojowej, wymieszaj.
5. Przesiej mąkę pszenną do osobnego pojemnika, dodaj do niej amarant, a także nasiona amarantusa, sól i cukier. Wszystko dobrze wymieszaj.
6. Teraz wlej rozcieńczone ciasto do mieszanki mąki, wlej oliwę z oliwek.
7. Ugniataj ciasto w mieszarce do ciasta przez 5-6 minut z drugą prędkością lub rękami - powinno stać się elastyczne, nie przyklejać się do rąk.
8. Posmaruj miskę olejem roślinnym, ułóż ciasto, zaokrąglij, przykryj miskę folią spożywczą. Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na 3 do 4 godzin. W tym czasie powinien zwiększyć swoją objętość 2 razy.
9. Posyp powierzchnię roboczą mąką, ułóż ciasto, zaokrąglij, zbierając krawędzie do środka. Następnie odwróć ciasto, nadaj mu kształt kuli, pozwól mu "odpocząć" przez 10 minut.
10. Zetrzyj ciasto na ciasto, a następnie zwiń w ciasny cylinder.
11. Naczynie do pieczenia chleba obficie posmaruj olejem roślinnym, włóż do niego ciasto, lekko wyrównaj jego powierzchnię.
12. Przykryj formę folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30-60 minut. Ciasto powinno być 2 razy większe.
13. Lekko posyp ciasto wodą i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45-60 minut.
14. Wyjmij gotowy chleb z formy i ostudź na ruszcie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Suszone nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g
  • Mąka amarantowa - 371   kcal/100g

Podobne przepisy