skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz ugotować ciasto:
1. W misce umieść 1 łyżkę.l. zakwas.
2. Dodaj wodę o temperaturze pokojowej, wymieszaj.
3. Wlać przesianą mąkę pszenną, wszystko ponownie wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-8 godzin (czas zależy od temperatury w pomieszczeniu i "siły" zakwasu). Ciasto będzie gotowe, gdy jego objętość wzrośnie 3 razy.
teraz możesz przejść do robienia bezpośrednio chleba na zakwasie:
4. Napełnij ciasto wodą o temperaturze pokojowej, wymieszaj.
5. Przesiej mąkę pszenną do osobnego pojemnika, dodaj do niej amarant, a także nasiona amarantusa, sól i cukier. Wszystko dobrze wymieszaj.
6. Teraz wlej rozcieńczone ciasto do mieszanki mąki, wlej oliwę z oliwek.
7. Ugniataj ciasto w mieszarce do ciasta przez 5-6 minut z drugą prędkością lub rękami - powinno stać się elastyczne, nie przyklejać się do rąk.
8. Posmaruj miskę olejem roślinnym, ułóż ciasto, zaokrąglij, przykryj miskę folią spożywczą. Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na 3 do 4 godzin. W tym czasie powinien zwiększyć swoją objętość 2 razy.
9. Posyp powierzchnię roboczą mąką, ułóż ciasto, zaokrąglij, zbierając krawędzie do środka. Następnie odwróć ciasto, nadaj mu kształt kuli, pozwól mu "odpocząć" przez 10 minut.
10. Zetrzyj ciasto na ciasto, a następnie zwiń w ciasny cylinder.
11. Naczynie do pieczenia chleba obficie posmaruj olejem roślinnym, włóż do niego ciasto, lekko wyrównaj jego powierzchnię.
12. Przykryj formę folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30-60 minut. Ciasto powinno być 2 razy większe.
13. Lekko posyp ciasto wodą i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45-60 minut.
14. Wyjmij gotowy chleb z formy i ostudź na ruszcie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Suszone nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g
- Mąka amarantowa - 371 kcal/100g