deser z dyni czekoladowej

bez mąki i masła. Dla tych, którzy kochają słodycze, ale podążają za figurą! Mega czekoladowy smak. Czasami dodaję trochę cynamonu i imbiru, aby uzyskać najlepszy smak. Również bardzo smaczne. Dynia w deserze wcale nie jest wyczuwalna.
GałuszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 69 % 29 g
194 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dynię obrać, pokroić w kostkę i mikrofalować lub upiec w piekarniku. Ostudzić i puree blenderem. Jeśli jest gotowy puree z dyni, możesz go wziąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połam czekoladę na małe kawałki i rozpuść w łaźni wodnej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj miód, puree z dyni i rozpuszczoną czekoladę do jajek. Wszystko dobrze przebij mikserem. Możesz również dodać cynamon i imbir.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać do foremek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Czasami pieczę w naczyniu do ciasta. Ale wtedy wydłuż czas pieczenia do 40 minut. Deser najpierw zwiększy swoją objętość, a następnie spadnie. W porządku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij formy z piekarnika i pozwól im całkowicie ostygnąć. Zasadniczo deser jest już gotowy. Ale bardzo lubię czekoladę. Dlatego wyjmuję deser z foremek i składam go na kartce papieru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zrobiłem też lukier czekoladowy według własnych upodobań i polałem nasz deser. Glazurę zastygamy i podajemy do kawy lub herbaty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Najsmaczniejszy deser jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy