skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dynię obrać, pokroić w kostkę i mikrofalować lub upiec w piekarniku. Ostudzić i puree blenderem. Jeśli jest gotowy puree z dyni, możesz go wziąć.
Krok 2:
Ubij jajka mikserem.
Krok 3:
Połam czekoladę na małe kawałki i rozpuść w łaźni wodnej.
Krok 4:
Dodaj miód, puree z dyni i rozpuszczoną czekoladę do jajek. Wszystko dobrze przebij mikserem. Możesz również dodać cynamon i imbir.
Krok 5:
Wlać do foremek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Czasami pieczę w naczyniu do ciasta. Ale wtedy wydłuż czas pieczenia do 40 minut. Deser najpierw zwiększy swoją objętość, a następnie spadnie. W porządku.
Krok 6:
Wyjmij formy z piekarnika i pozwól im całkowicie ostygnąć. Zasadniczo deser jest już gotowy. Ale bardzo lubię czekoladę. Dlatego wyjmuję deser z foremek i składam go na kartce papieru.
Krok 7:
Zrobiłem też lukier czekoladowy według własnych upodobań i polałem nasz deser. Glazurę zastygamy i podajemy do kawy lub herbaty.
Krok 8:
Najsmaczniejszy deser jest gotowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g