twarożek serowy z pieczarkami

Piaskowa baza z nadzieniem twarogowo-serowym, uzupełniona pieczarkami. Kruche ciasto doskonale komponuje się z twarogiem, tworząc ciekawy smak, który doskonale uzupełniają pieczarki. Takie ciasto można podawać na stole jako przekąskę, a także jako danie główne.
WalentynkiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 42 % 15 g
węglowodany 36 % 13 g
213 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajko do zmiękczonego masła. Dobrze wymieszaj.Przesiej mąkę solą. Lepiej nie dodawać całej mąki od razu, ponieważ może być wymagane 1-2 łyżki.L. więcej lub mniej. Zagnieść ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż ciasto w dzielonej formie, pokrytej pergaminem i nasmarowanej olejem roślinnym, tworząc boki. W cieście często nakłuwaj widelcem, aby nie pęczniał podczas pieczenia. Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 gr.. przez 10-15 minut do lekkiego rumienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przejdź do nadzienia. W misce połącz twarożek, ser starty na grubej tarce, sól i jajka. Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zieloną cebulę, koperek, pietruszkę do nadzienia serowego. Mieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Grzyby kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor z odrobiną oleju roślinnego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz dodaj smażone grzyby do nadzienia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż nadzienie na cieście, wyrównaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z resztek ciasta dekorujemy ciasto według własnego uznania. Wysyłamy ponownie do piekarnika na 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij z piekarnika, pozwól mu ostygnąć. I wzywamy wszystkich do stołu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy