ciasto mandarynkowe na Boże Narodzenie

Jakie zimowe wakacje bez mandarynki? Przygotuj aromatyczne ciasto na herbatę!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 26 % 14 g
węglowodany 66 % 35 g
267 kcal
IG: 8 / 3 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

obierz mandarynki. Podziel na kliny. Pokrój kliny mandarynki w plasterki. Masło utrzeć z cukrem. Następnie wprowadź jajka pojedynczo i ubij. Dodaj skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy olejowej. Dobrze wszystko wymieszaj. Do ciasta dodaj mandarynki wraz z wyróżnionym sokiem. Wymieszać. Nasmaruj formę olejem. Włóż ciasto do formy. Piec ciasto w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut, okresowo sprawdzając gotowość ciasta drewnianymi patyczkami. Gotowe ciasto lekko ostudzić i wyjąć z formy. Dodaj sok z cytryny do cukru pudru i wymieszaj. Przykryj ciasto tym lukrem. Rozpuść czekoladę. Użyj czekolady, aby nałożyć rysunek na ciasto. Ułóż plasterki mandarynki na glazurze. Ciasto na Boże Narodzenie jest gotowe! Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy