ciasto jabłkowo-bananowe na śmietanie z kruszonką

pyszne ciasto z nadzieniem owocowym rozjaśni Twoje przyjęcie herbaciane! Domowe wypieki to zawsze ciepła atmosfera i przytulność w domu. Jej zapach zbiera całą rodzinę na herbatę i serdeczną rozmowę. Proponuję upiec ciasto jabłkowo-bananowe na kwaśnej śmietanie na takim stole. Streusel z przyprawionym cynamonem nadaje wypiekom wyjątkowy smak i aromat.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 22 % 12 g
węglowodany 69 % 38 g
281 kcal
IG: 5 / 8 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj zimne masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę, sól i zmiel wszystko rękami. Następnie wlej cukier i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę do powstałej masy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zostaw łyżkę kwaśnej śmietany. Łączymy go z sodą, dodając kilka ziaren kwasu cytrynowego. Gaszoną sodę wprowadzamy do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj najpierw łyżką, a następnie rękami. Jeśli ciasto trochę przylega do dłoni, posyp je mąką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powinno uzyskać miękkie, delikatne ciasto. Przykryj go ręcznikiem. W międzyczasie zajmijmy się Streusel.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do kruszonki potrzebujemy miękkiego masła o temperaturze pokojowej. Wymieszaj z cukrem. Lepiej użyć widelca.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj mąkę zmieszaną z cynamonem. Zmiel wszystko na okruchy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Otrzymujemy taki Streusel.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem. Rozwałkuj ciasto i rozłóż je na dnie i bokach formy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do nadzienia obierz jabłko, pokrój w plastry.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój Banana w plasterki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż nadzienie na cieście, naprzemiennie plasterki jabłka i banana.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp kruszonką na wierzchu. Ciasto wkładamy do podgrzanego do 180 stopni. piekarnik przez 25 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Jak się zarumienił-gotowe . Pozwól mu trochę ostygnąć i wyjmij z formy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy