skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Zetrzyj zimne masło.
Krok 3:
Dodaj mąkę, sól i zmiel wszystko rękami. Następnie wlej cukier i wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj śmietanę do powstałej masy.
Krok 5:
Zostaw łyżkę kwaśnej śmietany. Łączymy go z sodą, dodając kilka ziaren kwasu cytrynowego. Gaszoną sodę wprowadzamy do ciasta.
Krok 6:
Mieszaj najpierw łyżką, a następnie rękami. Jeśli ciasto trochę przylega do dłoni, posyp je mąką.
Krok 7:
Powinno uzyskać miękkie, delikatne ciasto. Przykryj go ręcznikiem. W międzyczasie zajmijmy się Streusel.
Krok 8:
Do kruszonki potrzebujemy miękkiego masła o temperaturze pokojowej. Wymieszaj z cukrem. Lepiej użyć widelca.
Krok 9:
Następnie dodaj mąkę zmieszaną z cynamonem. Zmiel wszystko na okruchy.
Krok 10:
Otrzymujemy taki Streusel.
Krok 11:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem. Rozwałkuj ciasto i rozłóż je na dnie i bokach formy.
Krok 12:
Do nadzienia obierz jabłko, pokrój w plastry.
Krok 13:
Pokrój Banana w plasterki.
Krok 14:
Rozłóż nadzienie na cieście, naprzemiennie plasterki jabłka i banana.
Krok 15:
Posyp kruszonką na wierzchu. Ciasto wkładamy do podgrzanego do 180 stopni. piekarnik przez 25 minut.
Krok 16:
Jak się zarumienił-gotowe . Pozwól mu trochę ostygnąć i wyjmij z formy.
Krok 17:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g