skład / składniki
metoda gotowania
jeśli chcesz szybko nakarmić swoją rodzinę pasztecikami, ten przepis jest dla ciebie! Nie zajmie to dużo czasu, a kolacja lub śniadanie są zapewnione.
1. Wymień ciasto: dodaj sól i cukier do mleka, wymieszaj.
2. Dodaj zmiękczone masło.
3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo zacznij dodawać ją do ciasta, ugniatając najpierw widelcem, a następnie rękami.
4. Ugniataj nie stromo, ale tak, aby nie przykleił się do rąk.
5. Włóż ciasto do plastikowej torby i pozostaw na 20 minut.
6. W międzyczasie zajmij się nadzieniem. Zrobiłam nadzienie z mielonego mięsa z kapustą.
za to:
1. Dobrze spłucz kiszoną kapustę, wyciśnij.
2. Na patelni lub w kotle rozgrzej olej i lekko podsmaż posiekaną cebulę.
3. Dodaj umytą kapustę do cebuli, gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie gotowa.
4. Dodaj mięso mielone i podsmaż wszystko razem. Lub przekręć gotowane mięso przez maszynkę do mięsa i wymieszaj z prażoną kapustą.
teraz przygotuj paszteciki.
1. Z ciasta uformuj kiełbasę i pokrój w poprzek.
2. Rozwałkuj wałkiem do ciasta i ułóż nadzienie.
3. Ściśnij krawędzie i ułóż placki na blasze wyłożonej pergaminem i nasmarowanej msalem (lub matą silikonową).
4. Posmaruj powierzchnię jajkiem zmieszanym z mlekiem.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 minut przez 20-25.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g