skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Zetrzyj zimną margarynę.
Krok 3:
Dodaj mąkę i zmiel wszystko na okruchy.
Krok 4:
Dodaj śmietanę. Możesz zgasić sodę bezpośrednio na kwaśnej śmietanie, dodając tyle ziaren kwasu cytrynowego.
Krok 5:
Zagniatamy miękkie ciasto i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Krok 6:
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Postanowiłem zrobić kufle z dwoma nadzieniami: dżemem z orzechami włoskimi i suszonymi morelami ze śliwkami. Zmiel orzechy włoskie na blenderze.
Krok 7:
Robimy to również z suszonymi morelami i suszonymi śliwkami.
Krok 8:
Ciasto dzieli się na 3 części.
Krok 9:
Na posypanym mąką stole rozwałkuj ciasto cienko (0,5 cm). Najpierw posmaruj dżemem, nie sięgając po brzegi ciasta, ponieważ po przekręceniu dżem może "uciec". Lepiej jest wziąć gęsty dżem lub odcedzić jagody.
Krok 10:
Posyp zmielonymi orzechami na wierzchu.
Krok 11:
Owinąć ciasto szczelnie w rolkę, obrócić szwem w dół.
Krok 12:
Ostrym nożem pokrój na porcje.
Krok 13:
Na drugiej rozwałkowanej części ciasta rozprowadzamy nadzienie z suszonych moreli ze śliwkami.
Krok 14:
Podobnie zwiń w ciasną rolkę i pokrój.
Krok 15:
Podzieliłem trzecią część ciasta na pół i zrobiłem 2 bułki bajgla. Na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia układamy ciasteczka i wkładamy do podgrzanego do 200 stopni. piekarnik przez około 25-30 minut.
Krok 16:
Rumiane kufle są gotowe. Ciasteczka mogą być gotowe wcześniej, w zależności od grubości rolki i cech piekarnika.
Krok 17:
Schłodzone kufle można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g