ciasteczka Kufliki z niesłodzonego ciasta na kwaśnej śmietanie

te wypieki można przygotować zarówno na wakacje, jak i na co dzień! Ten przepis jest dość prosty, ale przyciągnęła mnie nazwa - kufliki. Brzmi trochę zabawnie. Nie wiem, dlaczego tak nazywa się to ciasto. Ale dla mnie to słowo jest zgodne z" pulchne & quot;. Takie pulchne ciasteczka. Przygotowywane są z niesłodzonego ciasta na śmietanie, a do nadzienia można użyć gęstego dżemu lub dżemu, orzechów lub suszonych owoców, a także startego maku z cukrem.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 39 % 27 g
węglowodany 51 % 36 g
405 kcal
IG: 39 / 0 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj zimną margarynę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę i zmiel wszystko na okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę. Możesz zgasić sodę bezpośrednio na kwaśnej śmietanie, dodając tyle ziaren kwasu cytrynowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagniatamy miękkie ciasto i wkładamy do lodówki na około godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Postanowiłem zrobić kufle z dwoma nadzieniami: dżemem z orzechami włoskimi i suszonymi morelami ze śliwkami. Zmiel orzechy włoskie na blenderze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Robimy to również z suszonymi morelami i suszonymi śliwkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto dzieli się na 3 części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na posypanym mąką stole rozwałkuj ciasto cienko (0,5 cm). Najpierw posmaruj dżemem, nie sięgając po brzegi ciasta, ponieważ po przekręceniu dżem może "uciec". Lepiej jest wziąć gęsty dżem lub odcedzić jagody.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp zmielonymi orzechami na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Owinąć ciasto szczelnie w rolkę, obrócić szwem w dół.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostrym nożem pokrój na porcje.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na drugiej rozwałkowanej części ciasta rozprowadzamy nadzienie z suszonych moreli ze śliwkami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podobnie zwiń w ciasną rolkę i pokrój.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podzieliłem trzecią część ciasta na pół i zrobiłem 2 bułki bajgla. Na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia układamy ciasteczka i wkładamy do podgrzanego do 200 stopni. piekarnik przez około 25-30 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rumiane kufle są gotowe. Ciasteczka mogą być gotowe wcześniej, w zależności od grubości rolki i cech piekarnika.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Schłodzone kufle można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy