skład / składniki
metoda gotowania
1. Włóż olej do rondla. Dodaj wodę i sól, podpal. Doprowadzić zawartość do wrzenia, mieszając.
2. Przesiej mąkę, wlej ją do rondla, mieszaj bez wyjmowania z ognia.
3. Gdy ciasto zwinie się w kulkę, zaparzy się. Zdejmij patelnię z ognia, pozwól ciastu ostygnąć (do 40 stopni).
4. Ciasto przełożyć do miski blendera. Rozbij jajka na ciasto po 1 kawałku, mieszając. Ciasto powinno mieć średnią konsystencję - ani stromą, ani płynną. 4 jajka też mogą Ci wystarczyć.
5. Przenieś ciasto do worka do szprycowania.
6. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Z ciasta uformuj pierścienie. Nie zapomnij zostawić odległości kilku cm między pierścieniami.
7. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Umieść w nim blachę do pieczenia z pierścieniami na 10 minut.
8. Zmniejsz ciepło do 180 stopni i piecz pierścienie przez kolejne 20-25 minut. Schłodzić gotowe pierścienie.
9. W misce umieść masło, dodaj cukier puder i ubij mikserem, aż będzie puszysty.
10. Dodaj ekstrakt waniliowy, mleko skondensowane (wlewaj go nie na raz, ale w kilku dawkach).
11. Przetrzyj twaróg przez sito. Ubij wszystko razem, aż będzie gładkie na niskich obrotach. Krem przełożyć do worka do szprycowania.
12. Pokrój schłodzone pierścienie na dwie połówki wzdłuż. Wyciśnij krem na dolną połowę w kółko, przykryj drugą połową pierścienia.
13. Posyp pierścienie cukrem pudrem i płatkami migdałów.
gotowe! Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g