pierścienie z ciasta parzonego z kremem maślano-twarogowym

niesamowite ciasteczka! Przygotuj swój ulubiony przysmak z dzieciństwa w domu! Jakoś natknąłem się na ciekawy przepis na pierścienie budyniowe z kremem twarogowym. Próbowałam. I prawda - ciasta są jak te, które pamiętam z dzieciństwa. Zwiewne ciasto i pyszny krem! A gotowanie, jak się okazało, wcale nie jest trudne. Z określonej liczby produktów uzyskuje się 16-18 małych pierścieni.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 40 % 19 g
węglowodany 40 % 19 g
282 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Włóż olej do rondla. Dodaj wodę i sól, podpal. Doprowadzić zawartość do wrzenia, mieszając.
2. Przesiej mąkę, wlej ją do rondla, mieszaj bez wyjmowania z ognia.
3. Gdy ciasto zwinie się w kulkę, zaparzy się. Zdejmij patelnię z ognia, pozwól ciastu ostygnąć (do 40 stopni).
4. Ciasto przełożyć do miski blendera. Rozbij jajka na ciasto po 1 kawałku, mieszając. Ciasto powinno mieć średnią konsystencję - ani stromą, ani płynną. 4 jajka też mogą Ci wystarczyć.
5. Przenieś ciasto do worka do szprycowania.
6. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Z ciasta uformuj pierścienie. Nie zapomnij zostawić odległości kilku cm między pierścieniami.
7. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Umieść w nim blachę do pieczenia z pierścieniami na 10 minut.
8. Zmniejsz ciepło do 180 stopni i piecz pierścienie przez kolejne 20-25 minut. Schłodzić gotowe pierścienie.
9. W misce umieść masło, dodaj cukier puder i ubij mikserem, aż będzie puszysty.
10. Dodaj ekstrakt waniliowy, mleko skondensowane (wlewaj go nie na raz, ale w kilku dawkach).
11. Przetrzyj twaróg przez sito. Ubij wszystko razem, aż będzie gładkie na niskich obrotach. Krem przełożyć do worka do szprycowania.
12. Pokrój schłodzone pierścienie na dwie połówki wzdłuż. Wyciśnij krem na dolną połowę w kółko, przykryj drugą połową pierścienia.
13. Posyp pierścienie cukrem pudrem i płatkami migdałów.

gotowe! Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy