ziemniaki z dynią na oleju roślinnym
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz ziemniaki, pokrój na pół, a następnie każdą połowę na 3 lub 4 części
Krok 2:
Obrana dynia jest cięta na dowolne kawałki. Dynia gotuje się szybciej niż ziemniaki i lepiej ją pokroić na większe niż ziemniaki
Krok 3:
Rozłóż warzywa w misce, posyp solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i suchym czosnkiem. Wlać olej roślinny, dobrze wymieszać
Krok 4:
Rozłóż na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180-200 GR. Gotuj do pożądanego stopnia pieczenia. Zwykle min 40.
Krok 5:
Można do ryb, mięsa, drobiu lub po prostu z sałatką warzywną. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g