ziemniaki z dynią na oleju roślinnym

Spróbuj tego prostego i pysznego dania! Polizasz palce! Ziemniaki z dynią pieczone w piekarniku oczarują Cię swoim aromatem i smakiem! Wspaniały dodatek do ryb, mięsa, drobiu. Lub lekka sałatka warzywna - i gotowy obiad, pyszny i kochany przez wszystkich!
SkazkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 65 % 15 g
119 kcal
IG: 93 / 0 / 7

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz ziemniaki, pokrój na pół, a następnie każdą połowę na 3 lub 4 części

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrana dynia jest cięta na dowolne kawałki. Dynia gotuje się szybciej niż ziemniaki i lepiej ją pokroić na większe niż ziemniaki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż warzywa w misce, posyp solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i suchym czosnkiem. Wlać olej roślinny, dobrze wymieszać

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180-200 GR. Gotuj do pożądanego stopnia pieczenia. Zwykle min 40.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Można do ryb, mięsa, drobiu lub po prostu z sałatką warzywną. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy