Terrina z kaczki

wędliny pochodzą z Francji w Twojej kuchni! Ugotujemy? Absolutnie niesamowity przepis na kaczkę z dodatkiem innych rodzajów mięsa, przypraw, ziół. Pachnące aromatami, z nieopisanym słowami niesamowitym smakiem, to danie wydaje się przenosić Cię do Francji - kraju ludzi, którzy dużo wiedzą nie tylko o pysznym, ale także wykwintnym jedzeniu.
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 11 g
tłuszcze 57 % 30 g
węglowodany 23 % 12 g
357 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij miąższ z nóg kaczki i pokrój go na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wieprzowinę na takie same kawałki jak kaczątko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z cupat usuń skorupę, grubo posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce złóż przygotowane mięso, wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj sól, grubo połamane liście laurowe, mielony czarny pieprz i inne przyprawy. Sól i przyprawy można zastąpić solą Adyghe, jeśli ją masz (jeśli nie, zawsze możesz ją zrobić samodzielnie). Natrzyj gałkę muszkatołową, pokrusz tymianek. Wlej Porto. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Owinąć miskę folią spożywczą, włożyć do lodówki na jeden dzień do marynowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dzień minął. Dodaj śmietanę, posiekane orzechy laskowe do miski. Ubij 2 jajka i żółtko w osobnej misce, wlej do mieszanki mięsnej. Wszystko dobrze wymieszaj widelcem, Usuń napotkane kawałki lavrushki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj warstwy ciasta. Z jednego odetnij część do dekoracji terriny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia (podłużne) masłem, włóż do niego jedną warstwę ciasta (większą), aby uformowały się boki. Połóż mięso mielone na cieście.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj nadzienie drugą warstwą ciasta (mniejszą), przymocuj krawędzie warstw. Ubij jajko w szklance, posmaruj nim ciasto na wierzchu. Z ciasta pozostawionego na później uformuj ozdoby. Na wierzchu terriny wykonaj dwa nacięcia w kształcie krzyża nożem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz terrinę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1,5 godziny. Pozwól gotowemu terrinowi całkowicie ostygnąć, a następnie pokrój go na porcje i podawaj ze świeżymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Alkohol - 83   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Kacze udka - 405   kcal/100g
  • Udka z kaczki smażone - 266   kcal/100g

Podobne przepisy