skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki.
Krok 2:
Odetnij miąższ z nóg kaczki i pokrój go na małe kawałki.
Krok 3:
Pokrój wieprzowinę na takie same kawałki jak kaczątko.
Krok 4:
Z cupat usuń skorupę, grubo posiekaj.
Krok 5:
W misce złóż przygotowane mięso, wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj sól, grubo połamane liście laurowe, mielony czarny pieprz i inne przyprawy. Sól i przyprawy można zastąpić solą Adyghe, jeśli ją masz (jeśli nie, zawsze możesz ją zrobić samodzielnie). Natrzyj gałkę muszkatołową, pokrusz tymianek. Wlej Porto. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Owinąć miskę folią spożywczą, włożyć do lodówki na jeden dzień do marynowania.
Krok 7:
Dzień minął. Dodaj śmietanę, posiekane orzechy laskowe do miski. Ubij 2 jajka i żółtko w osobnej misce, wlej do mieszanki mięsnej. Wszystko dobrze wymieszaj widelcem, Usuń napotkane kawałki lavrushki.
Krok 8:
Rozwałkuj warstwy ciasta. Z jednego odetnij część do dekoracji terriny.
Krok 9:
Nasmaruj naczynie do pieczenia (podłużne) masłem, włóż do niego jedną warstwę ciasta (większą), aby uformowały się boki. Połóż mięso mielone na cieście.
Krok 10:
Przykryj nadzienie drugą warstwą ciasta (mniejszą), przymocuj krawędzie warstw. Ubij jajko w szklance, posmaruj nim ciasto na wierzchu. Z ciasta pozostawionego na później uformuj ozdoby. Na wierzchu terriny wykonaj dwa nacięcia w kształcie krzyża nożem.
Krok 11:
Piecz terrinę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1,5 godziny. Pozwól gotowemu terrinowi całkowicie ostygnąć, a następnie pokrój go na porcje i podawaj ze świeżymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Alkohol - 83 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Kacze udka - 405 kcal/100g
- Udka z kaczki smażone - 266 kcal/100g