skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej razem: mąkę, kakao, sól, sodę. W innej misce ubij masło z cukrem, dodaj jajko, ubij ponownie, a następnie wlej ekstrakt waniliowy. Dodaj połowę mieszanki mąki do miski, wymieszaj. Wlej wodę, ponownie wymieszaj. Wlej pozostałą mieszankę mąki, wszystko dokładnie mieszając. Odstaw ciasto na 5 minut, dodaj czekoladę. Wlać ciasto do foremek 2/3 pokrytych papierkami. Piec przez 25 minut w 180 stopniach.
Krok 2:
Zagotuj śmietanę, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż będzie gładka. Niech ganache całkowicie ostygnie.
Krok 3:
W każdej babeczce (powinny być również schłodzone) wyciśnij wgłębienie, które wypełnij ganache.
Krok 4:
Przygotuj krem: wodę, cukier, białka, krem z kamienia nazębnego w proszku, ekstrakt waniliowy i sól ubij mikserem na niskich obrotach. Umieść pojemnik z przyszłym kremem w łaźni wodnej, ubijaj przez 5 minut (aż będzie puszysty). Wyjmij z łaźni wodnej i ubijaj jeszcze przez kilka minut, aż krem ostygnie. Udekoruj babeczki kremem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Kamień nazębny - 0 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g