leniwe kotlety po kijowsku
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180-200 C.
2. Masło podzielić na dwie części, jedną schłodzić. Drugą częścią oleju natrzyj dno naczynia do pieczenia i piersi z kurczaka.
3. Posolić piersi i grillować przez 15 minut (do miękkości), obracając raz w tym czasie.
3. Wymieszaj bułkę tartą z solą, pieprzem, przyprawami. Dodaj jajko i schłodzone masło. Widelcem mieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
4. Wyciągnij kurczaka z grilla i posmaruj każdą pierś czwartą częścią masła z bułką tartą. Wróć do grilla i gotuj przez kolejne 3-5 minut, zanim bułka tarta stanie się złota, a masło się rozpuści.
podawaj dobrze na gorąco wraz z młodymi ziemniakami, groszkiem lub fasolą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g