sos demi-glace z warzyw

wersja francuskiego sosu demi-glace dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Demi-glace warzywny jest z natury skoncentrowanym bulionem z pieczonych warzyw. Można go dodawać w dowolnym miejscu - zarówno do zup, jak i do dań głównych z warzyw. SOS sprawi, że smak będzie bogatszy. Dla tych, którzy nie jedzą mięsa, niezbędna rzecz, aby jedzenie było szczególnie smaczne i jasne.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 63 % 5 g
33 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

kluczem do przygotowania sosu warzywnego demi glace jest krojenie warzyw tak cienko, jak to możliwe. Jest to konieczne, aby duża liczba upieczonych różowych powierzchni była duża. Więc:

1. Umyj i obierz warzywa.
2. Buraki, pomidory, korzeń selera i bakłażany pokroić w cienkie plasterki.
3. Pokrój marchewki i czosnek na talerze, cebulę na pierścienie.
4. Posiekaj kapustę.
5. Dynię należy również pokroić w cienkie plasterki.
6. Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój na cienkie kawałki.
7. Wymieszaj wszystkie przygotowane warzywa w dużej misce, a następnie umieść je na blasze do pieczenia z dość wysokimi bokami.
8. Włóż koncentrat pomidorowy do warzyw, wlej olej roślinny, wlej sól i pieprz.
9. Wszystko dobrze wymieszaj. Wygodnie jest to zrobić rękami.
10. Umieść blachę do pieczenia z warzywami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 1 godzinę. Czasami mieszaj warzywa. Konieczne jest, aby stały się smażone, rumiane.
11. Wlej wodę na blachę do pieczenia, aby przykryła wszystkie warzywa. Trzymaj je w piekarniku przez kolejne 30 minut.
12. Zawartość blachy do pieczenia przecedzić przez sito, warzywa dokładnie wycisnąć.

gotowy demi glace warzywny przechowuj w zamrażarce, używając w razie potrzeby.

pyszne dania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy