chleb z mąki amarantowej

Niesamowity w smaku, delikatny i przewiewny! Dzięki mące amarantowej chleb ma wyraźny kremowy kolor i lekko kwaśny smak. A na nim produkty piekarnicze są bardziej bujne i przewiewne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 78 % 45 g
250 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec chleb amarantowy? Odmierz potrzebne produkty. Użyj mąki pszennej najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski wsyp 120 g przesianej mąki pszennej, cukru i drożdży. Wlej 150 ml ciepłej wody (37-40°C)i wymieszaj. Podgrzej wodę do temperatury 37-40°C. Jeśli nie ma termometru kulinarnego, pożądaną temperaturę można łatwo określić dosłownie ręcznie: musisz upuścić kroplę mleka na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest przyjemne, nie zimne ani gorące, temperatura jest odpowiednia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostaw mieszaninę na 10-15 minut w cieple, aby pojawił się puszysty kapelusz. Jeśli po tym czasie mieszanina nie pieni się, drożdże są zepsute i nie można dalej gotować z nimi chleba - nie wzrośnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pozostałą mąkę pszenną, mąkę amarantową do ciasta i zagniataj ciasto, stopniowo dodając pozostałą ciepłą wodę. Zagniatałem w specjalnej maszynie kuchennej, ale możesz też użyć rąk. W każdym razie ugniataj przez co najmniej 7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na koniec dodaj oliwę z oliwek i sól i kontynuuj wyrabianie ciasta, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinno skończyć się lepkim, lekko płynącym ciastem, które mocno przylega do dłoni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odkurz ciasto mąką i pozostaw do ogrzania na 2 godziny. W tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość 2-3 razy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż ciasto na posypanej mąką powierzchni i zmiażdż, w razie potrzeby dodając mąkę pszenną lub amarantową. Ale staraj się nie zatykać ciasta mąką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto na dwie równe części i uformuj dwa identyczne bochenki. Możesz też przenieść ciasto do prostokątnego naczynia do pieczenia. Jeśli kształt jest mały, otrzymasz dwa bochenki. Mój kształt był długi, około 30 cm, więc zmieściło się w nim całe ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozostaw ciasto na kolejne 40 minut. Jeśli chcesz, możesz wykonać nacięcia na zbliżającym się teście ostrym nożem. Włóż chleb do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30-35 minut, ale nadal skup się na funkcjach piekarnika. Aby chleb miał miękki miękisz i chrupiącą skórkę, umieść na dnie piekarnika blachę do pieczenia z wodą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzić gotowy Bochenek bez wyjmowania go z formy. Następnie pokrój chleb na kawałki i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mąka amarantowa - 371   kcal/100g

Podobne przepisy