skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec chleb amarantowy? Odmierz potrzebne produkty. Użyj mąki pszennej najwyższej jakości.
Krok 2:
Do miski wsyp 120 g przesianej mąki pszennej, cukru i drożdży. Wlej 150 ml ciepłej wody (37-40°C)i wymieszaj. Podgrzej wodę do temperatury 37-40°C. Jeśli nie ma termometru kulinarnego, pożądaną temperaturę można łatwo określić dosłownie ręcznie: musisz upuścić kroplę mleka na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest przyjemne, nie zimne ani gorące, temperatura jest odpowiednia.
Krok 3:
Pozostaw mieszaninę na 10-15 minut w cieple, aby pojawił się puszysty kapelusz. Jeśli po tym czasie mieszanina nie pieni się, drożdże są zepsute i nie można dalej gotować z nimi chleba - nie wzrośnie.
Krok 4:
Dodaj pozostałą mąkę pszenną, mąkę amarantową do ciasta i zagniataj ciasto, stopniowo dodając pozostałą ciepłą wodę. Zagniatałem w specjalnej maszynie kuchennej, ale możesz też użyć rąk. W każdym razie ugniataj przez co najmniej 7 minut.
Krok 5:
Na koniec dodaj oliwę z oliwek i sól i kontynuuj wyrabianie ciasta, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Powinno skończyć się lepkim, lekko płynącym ciastem, które mocno przylega do dłoni.
Krok 7:
Odkurz ciasto mąką i pozostaw do ogrzania na 2 godziny. W tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość 2-3 razy.
Krok 8:
Ułóż ciasto na posypanej mąką powierzchni i zmiażdż, w razie potrzeby dodając mąkę pszenną lub amarantową. Ale staraj się nie zatykać ciasta mąką.
Krok 9:
Podziel ciasto na dwie równe części i uformuj dwa identyczne bochenki. Możesz też przenieść ciasto do prostokątnego naczynia do pieczenia. Jeśli kształt jest mały, otrzymasz dwa bochenki. Mój kształt był długi, około 30 cm, więc zmieściło się w nim całe ciasto.
Krok 10:
Pozostaw ciasto na kolejne 40 minut. Jeśli chcesz, możesz wykonać nacięcia na zbliżającym się teście ostrym nożem. Włóż chleb do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30-35 minut, ale nadal skup się na funkcjach piekarnika. Aby chleb miał miękki miękisz i chrupiącą skórkę, umieść na dnie piekarnika blachę do pieczenia z wodą.
Krok 11:
Schłodzić gotowy Bochenek bez wyjmowania go z formy. Następnie pokrój chleb na kawałki i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mąka amarantowa - 371 kcal/100g