skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do robienia ciasta chaczapuri. Weź więcej mąki niż wskazano w składzie składników, z marginesem, ponieważ może odejść więcej(lub może odejść mniej), a także będzie potrzebny do posypania stołu podczas walcowania itp. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, a woda i mleko powinny być nieco cieplejsze.
Krok 2:
Bierzemy większość mąki, dodajemy do niej suche drożdże, sól, cukier, dokładnie mieszamy.
Krok 3:
Dodaj jajko, mleko do miski z mieszanką mąki, dokładnie wymieszaj. Wlej wodę i olej roślinny. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Dostajemy ciasto. Stopniowo dodajemy mąkę i nadal mieszamy składniki. Najważniejsze, aby nie przenosić mąki, w przeciwnym razie ciasto będzie ciężkie, szorstkie.
Krok 5:
Ciasto powinno być miękkie, nie zatkane, giętkie i zbierać się w grudkę. Przykryj miskę ręcznikiem i umieść ciasto w ciepłym miejscu na 40 minut. Ilość ciasta wzrośnie 2-3 razy.
Krok 6:
Produkty do przygotowania nadzienia. Moje mięso mielone jest skręcone w maszynce do mięsa. Jeśli mięso jest bardzo drobno posiekane ostrym nożem, będzie jeszcze lepiej. Cebula jest wstępnie obrana, umyta. Masło powinno pochodzić z lodówki.
Krok 7:
Pokrój cebulę w kostkę, pokrój masło na małe kawałki, dodaj przyprawy, sól. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. Nadzienie jest gotowe!
Krok 8:
Ciasto dzieli się na kilka mniej więcej równych części (mam je - 7 szt.). Przykryj ręcznikiem.
Krok 9:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta od środka do krawędzi, tworząc okrągłe ciasto. Nie oszczędzając na nadzieniu (bierzemy go więcej), rozprowadzamy go na środku ciasta, pozostawiając wolną krawędź do ściśnięcia.
Krok 10:
Zamknij tortillę i zacznij ją rozwałkować ręką. Robimy to z dwóch stron.
Krok 11:
Posmaruj tortillę jajkiem ubitym z mlekiem. Kładziemy na blasze do pieczenia, uprzednio nasmarowanej olejem, wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 20-30 minut. (w zależności od piekarnika) w temperaturze 170-180 stopni.
Krok 12:
Gotowe chaczapuri z mięsem jeszcze gorącym obficie smarujemy masłem.
Krok 13:
Gotowe ciasta układamy jeden na drugim, smarując każdy masłem, pozostawiamy do ostygnięcia w stosie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kozieradka - 323 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g