chaczapuri z mięsem

obfite, bardzo smaczne danie kuchni gruzińskiej zachwyci Twoją rodzinę! Istnieje kilka opcji gotowania chaczapuri: smażone, pieczone, otwarte i zamknięte. Możliwe są również warianty ciasta, nadzienia i przypraw, ziół wchodzących w skład nadzienia. W różnych rejonach Gruzji chaczapuri jest przygotowywane na różne sposoby. Próbowałem wielu odmian chaczapuri i lubiłem je wszystkie. Uwielbiam gruzińską kuchnię! Zwracam uwagę na przepis na Gruzińskie ciasta-ciasta na cieście drożdżowym z nadzieniem mięsnym. Są albo smażone (częściej, jeśli ciasto nie jest drożdżowe), albo pieczone w piekarniku. Bardziej podoba mi się druga opcja. Głównym sukcesem dania jest soczyste, aromatyczne nadzienie i delikatne, miękkie ciasto. Prawidłowa nazwa tego dania to kubdari. Nie ma nikogo obojętnego na tak wspaniałe, pachnące, satysfakcjonujące i bardzo smaczne danie!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 38 % 18 g
węglowodany 44 % 21 g
285 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia ciasta chaczapuri. Weź więcej mąki niż wskazano w składzie składników, z marginesem, ponieważ może odejść więcej(lub może odejść mniej), a także będzie potrzebny do posypania stołu podczas walcowania itp. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, a woda i mleko powinny być nieco cieplejsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy większość mąki, dodajemy do niej suche drożdże, sól, cukier, dokładnie mieszamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko, mleko do miski z mieszanką mąki, dokładnie wymieszaj. Wlej wodę i olej roślinny. Mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dostajemy ciasto. Stopniowo dodajemy mąkę i nadal mieszamy składniki. Najważniejsze, aby nie przenosić mąki, w przeciwnym razie ciasto będzie ciężkie, szorstkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno być miękkie, nie zatkane, giętkie i zbierać się w grudkę. Przykryj miskę ręcznikiem i umieść ciasto w ciepłym miejscu na 40 minut. Ilość ciasta wzrośnie 2-3 razy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Produkty do przygotowania nadzienia. Moje mięso mielone jest skręcone w maszynce do mięsa. Jeśli mięso jest bardzo drobno posiekane ostrym nożem, będzie jeszcze lepiej. Cebula jest wstępnie obrana, umyta. Masło powinno pochodzić z lodówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój cebulę w kostkę, pokrój masło na małe kawałki, dodaj przyprawy, sól. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. Nadzienie jest gotowe!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto dzieli się na kilka mniej więcej równych części (mam je - 7 szt.). Przykryj ręcznikiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta od środka do krawędzi, tworząc okrągłe ciasto. Nie oszczędzając na nadzieniu (bierzemy go więcej), rozprowadzamy go na środku ciasta, pozostawiając wolną krawędź do ściśnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zamknij tortillę i zacznij ją rozwałkować ręką. Robimy to z dwóch stron.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj tortillę jajkiem ubitym z mlekiem. Kładziemy na blasze do pieczenia, uprzednio nasmarowanej olejem, wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 20-30 minut. (w zależności od piekarnika) w temperaturze 170-180 stopni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe chaczapuri z mięsem jeszcze gorącym obficie smarujemy masłem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe ciasta układamy jeden na drugim, smarując każdy masłem, pozostawiamy do ostygnięcia w stosie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kozieradka - 323   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy