niewidzialna szarlotka

ciasto jest tak pyszne i delikatne, że zjadliśmy je od razu. To ciasto przygotowywałam od lata, kiedy na jednej stronie natknęłam się na przepis. Rzeczywiście, ciasto nie ma wyraźnej struktury-plastry są tak cienkie, że podczas cięcia nie jest jasne, gdzie kończy się jedna warstwa, a zaczyna druga.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 63 % 24 g
209 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Aby przygotować ciasto na ciasto, potrzebujemy: mąki; jajka; mleko; cukier; koniak; bezwonny olej słonecznikowy; proszek do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Musisz ubić, aby z jednej strony nie przebić masy (powinna być przewiewna), ale z drugiej, aby cały cukier się rozpuścił.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Musisz ubić, aby z jednej strony nie przebić masy (powinna być przewiewna), ale z drugiej, aby cały cukier się rozpuścił.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Ubij mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko, koniak i olej roślinny do ciasta. Jeszcze raz ubij. Powinna być wystarczająco płynna masa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Farsz. Do nadzienia potrzebujemy: słodko-kwaśnych jabłek; orzechy włoskie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj orzechy włoskie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jabłka umyć, osuszyć, usunąć rdzeń. Jeśli jabłko ma twardą i grubą skórkę, lepiej ją odciąć. Lepiej jest przyjmować jabłka bardziej kwaśne, na przykład odmiany Granny Smith, siedem, ponieważ nie utleniają się przez długi czas i nie ciemnieją.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Delikatnie wmieszaj jabłka do ciasta, uważając, aby cienkie plasterki były nienaruszone.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś jabłka w cieście do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia (Ø 18-20 cm) i spłaszcz. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wypełnienie. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: jajka, stopionego masła i cukru.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Roztop masło i ostudź. Połącz cukier z jajkiem i stopionym masłem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dokładnie ubij wszystko, aż uzyskasz gładką mieszankę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na wierzch polej gorące ciasto mieszanką jajeczną.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp orzechami włoskimi. Wróć ciasto do piekarnika na kolejne 15 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Całkowicie schłodzić ciasto. Podawać z gałką lodów waniliowych. Smacznego!

orzechy włoskie w tym cieście dodają wyjątkowego akcentu. Są trochę upieczone i nabierają wspaniałego smaku, który jest bardzo odpowiedni do pieczonych jabłek.
orzechy włoskie można zastąpić dowolnymi innymi do smaku. Zasadniczo odpowiednie są wszelkie orzechy. Dodatkowo możesz dodać rodzynki do ciasta wraz z jabłkami lub posypać je orzechami.
aby uzyskać więcej smaku, możesz dodać 1/2 łyżeczki cynamonu do ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy