skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Aby przygotować ciasto na ciasto, potrzebujemy: mąki; jajka; mleko; cukier; koniak; bezwonny olej słonecznikowy; proszek do pieczenia.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Musisz ubić, aby z jednej strony nie przebić masy (powinna być przewiewna), ale z drugiej, aby cały cukier się rozpuścił.
Krok 3:
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Musisz ubić, aby z jednej strony nie przebić masy (powinna być przewiewna), ale z drugiej, aby cały cukier się rozpuścił.
Krok 4:
Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Ubij mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładka.
Krok 5:
Wlej mleko, koniak i olej roślinny do ciasta. Jeszcze raz ubij. Powinna być wystarczająco płynna masa.
Krok 6:
Farsz. Do nadzienia potrzebujemy: słodko-kwaśnych jabłek; orzechy włoskie.
Krok 7:
Posiekaj orzechy włoskie.
Krok 8:
Jabłka umyć, osuszyć, usunąć rdzeń. Jeśli jabłko ma twardą i grubą skórkę, lepiej ją odciąć. Lepiej jest przyjmować jabłka bardziej kwaśne, na przykład odmiany Granny Smith, siedem, ponieważ nie utleniają się przez długi czas i nie ciemnieją.
Krok 9:
Delikatnie wmieszaj jabłka do ciasta, uważając, aby cienkie plasterki były nienaruszone.
Krok 10:
Przenieś jabłka w cieście do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia (Ø 18-20 cm) i spłaszcz. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 30 minut.
Krok 11:
Wypełnienie. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: jajka, stopionego masła i cukru.
Krok 12:
Roztop masło i ostudź. Połącz cukier z jajkiem i stopionym masłem.
Krok 13:
Dokładnie ubij wszystko, aż uzyskasz gładką mieszankę.
Krok 14:
Na wierzch polej gorące ciasto mieszanką jajeczną.
Krok 15:
Posyp orzechami włoskimi. Wróć ciasto do piekarnika na kolejne 15 minut.
Krok 16:
Całkowicie schłodzić ciasto. Podawać z gałką lodów waniliowych. Smacznego!
orzechy włoskie w tym cieście dodają wyjątkowego akcentu. Są trochę upieczone i nabierają wspaniałego smaku, który jest bardzo odpowiedni do pieczonych jabłek.
orzechy włoskie można zastąpić dowolnymi innymi do smaku. Zasadniczo odpowiednie są wszelkie orzechy. Dodatkowo możesz dodać rodzynki do ciasta wraz z jabłkami lub posypać je orzechami.
aby uzyskać więcej smaku, możesz dodać 1/2 łyżeczki cynamonu do ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g