udka z kurczaka na blasze do pieczenia

delikatny kurczak z piekarnika! Idealny do każdego przystawki! Pieczone udka z kurczaka są wyjściem z trudnej sytuacji, gdy chcesz ugotować coś szybko, smacznie i niezbyt skomplikowanego. Marynata z dużą ilością przypraw i ziół nadaje kurczakowi wyjątkową delikatność, nie czyniąc go ostrym.
EvgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 19 g
tłuszcze 44 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
222 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h


jak upiec udka z kurczaka na blasze do pieczenia? 

kurczak to wygrana-wygrana na każdą ucztę. Absolutnie wszyscy ją kochają, a do prawidłowego gotowania nie musisz mieć żadnych specjalnych talentów. Wystarczy wymieszać marynatę, pozostawić do zaparzenia i upiec. Bez zbędnych zmartwień i marnowania czasu osobistego.
w tym przepisie na pieczonego kurczaka marynata jest wyjątkowa, sprawia, że jej smak jest wyrazisty, a jednocześnie nie zamienia ud w pikantne danie, którego wielu może nie lubić.

udka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i suszymy ręcznikami papierowymi. Wlej olej roślinny do głębokiej miski, dodaj musztardę, paprykę, kurkumę, oregano, wszelkie suche zioła, sól i mielony pieprz. Obierz czosnek, umyj, wytrzyj do sucha, przepuść przez prasę, a także dodaj do przyszłej marynaty. Wymieszaj wszystkie składniki widelcem, aż będą gładkie. O gotowości marynaty można mówić, gdy sól całkowicie rozpuści się w oleju.

przenieś przygotowane uda z kurczaka do miski z marynatą. Aby uzyskać idealny wynik, nie wystarczy po prostu je tam zostawić, musisz wytrzeć każdy kawałek. nasycając go smakiem i aromatem przypraw.

przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i odstaw na chwilę. Najlepiej, jeśli uda marynują się przez 3 godziny, w takim przypadku gotowe mięso będzie niewiarygodnie delikatne i opóźnione w stosunku do kości. Jeśli w ogóle nie ma czasu, możesz skrócić proces marynowania kurczaka do 30 minut, ale nie mniej, w przeciwnym razie mięso nie będzie miało czasu na nasiąkanie przyprawami.

5 minut przed rozpoczęciem procesu pieczenia włącz piekarnik na 190 stopni, aby się rozgrzać. Jeśli istnieje tryb konwekcji, używamy go. Rozłóż marynowane uda z kurczaka na blasze do pieczenia i wyślij do piekarnika na 45 minut. Gotowość jest określana przez złotą skórkę. Dodatkowo możesz przebić jeden kawałek, sok powinien wyjść przezroczysty.

posyp gotowe uda posiekanymi ziołami i podawaj.
smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy