skład / składniki
metoda gotowania
jak upiec udka z kurczaka na blasze do pieczenia?
kurczak to wygrana-wygrana na każdą ucztę. Absolutnie wszyscy ją kochają, a do prawidłowego gotowania nie musisz mieć żadnych specjalnych talentów. Wystarczy wymieszać marynatę, pozostawić do zaparzenia i upiec. Bez zbędnych zmartwień i marnowania czasu osobistego.
w tym przepisie na pieczonego kurczaka marynata jest wyjątkowa, sprawia, że jej smak jest wyrazisty, a jednocześnie nie zamienia ud w pikantne danie, którego wielu może nie lubić.
udka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i suszymy ręcznikami papierowymi. Wlej olej roślinny do głębokiej miski, dodaj musztardę, paprykę, kurkumę, oregano, wszelkie suche zioła, sól i mielony pieprz. Obierz czosnek, umyj, wytrzyj do sucha, przepuść przez prasę, a także dodaj do przyszłej marynaty. Wymieszaj wszystkie składniki widelcem, aż będą gładkie. O gotowości marynaty można mówić, gdy sól całkowicie rozpuści się w oleju.
przenieś przygotowane uda z kurczaka do miski z marynatą. Aby uzyskać idealny wynik, nie wystarczy po prostu je tam zostawić, musisz wytrzeć każdy kawałek. nasycając go smakiem i aromatem przypraw.
przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i odstaw na chwilę. Najlepiej, jeśli uda marynują się przez 3 godziny, w takim przypadku gotowe mięso będzie niewiarygodnie delikatne i opóźnione w stosunku do kości. Jeśli w ogóle nie ma czasu, możesz skrócić proces marynowania kurczaka do 30 minut, ale nie mniej, w przeciwnym razie mięso nie będzie miało czasu na nasiąkanie przyprawami.
5 minut przed rozpoczęciem procesu pieczenia włącz piekarnik na 190 stopni, aby się rozgrzać. Jeśli istnieje tryb konwekcji, używamy go. Rozłóż marynowane uda z kurczaka na blasze do pieczenia i wyślij do piekarnika na 45 minut. Gotowość jest określana przez złotą skórkę. Dodatkowo możesz przebić jeden kawałek, sok powinien wyjść przezroczysty.
posyp gotowe uda posiekanymi ziołami i podawaj.
smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g