babeczka na kefirze bez jajek

pyszne delikatne ciasto na kefirze i oleju roślinnym bez jajek. Babeczka doskonale unosi się i piecze w środku. Czas pieczenia ciasta na kefirze bez jajek wynosi co najmniej godzinę, nie otwieraj piekarnika wcześniej. Po raz pierwszy przygotowałem taką babeczkę i porównując kilka podobnych przepisów, uzyskałem optymalne proporcje składników. Wynik przekroczył oczekiwania, babeczka na kefirze bez jajek okazała się doskonała.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 73 % 45 g
284 kcal
IG: 18 / 5 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

babeczka przygotowana bez jajek i masła lub margaryny okazuje się równie smaczna, ale znacznie lżejsza, można powiedzieć, że nawet w pewnym stopniu dietetyczna.
konsystencja ciasta będzie taka sama gęsta, kremowa, tylko zagniata się na rafinowanym oleju roślinnym i kefirze.
przygotuj formę do ciasta przed ugniataniem-za pomocą pędzla najpierw posmaruj ją olejem roślinnym, a następnie posyp kaszą manną.
ciasto na ciasto jest łatwe do przygotowania-najpierw wlej olej roślinny do kefiru, wlej cukier, wanilinę, zmielone goździki i ubij trzepaczką lub widelcem przez półtorej minuty, aby składniki zmieszały się, aż będą gładkie.
następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a teraz ugniataj mikserem jeszcze przez minutę.
włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni.
w gęstym cieście dodaj wiśnie w puszkach bez pestek, wymieszaj i rozłóż ciasto w przygotowanym wcześniej naczyniu do pieczenia.
wkładamy wypełnioną formę do gorącego piekarnika na 1 godzinę i 10 minut, aw tym czasie nie otwieramy piekarnika.
upieczone ciasto wyjmujemy z formy, łatwo wypada, jeśli forma jest odwrócona, kładziemy ją na ruszcie i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
gdy babeczka na kefirze bez jajek całkowicie ostygnie, pokrój ją w plastry i podawaj z herbatą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy