skład / składniki
metoda gotowania
babeczka przygotowana bez jajek i masła lub margaryny okazuje się równie smaczna, ale znacznie lżejsza, można powiedzieć, że nawet w pewnym stopniu dietetyczna.
konsystencja ciasta będzie taka sama gęsta, kremowa, tylko zagniata się na rafinowanym oleju roślinnym i kefirze.
przygotuj formę do ciasta przed ugniataniem-za pomocą pędzla najpierw posmaruj ją olejem roślinnym, a następnie posyp kaszą manną.
ciasto na ciasto jest łatwe do przygotowania-najpierw wlej olej roślinny do kefiru, wlej cukier, wanilinę, zmielone goździki i ubij trzepaczką lub widelcem przez półtorej minuty, aby składniki zmieszały się, aż będą gładkie.
następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a teraz ugniataj mikserem jeszcze przez minutę.
włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni.
w gęstym cieście dodaj wiśnie w puszkach bez pestek, wymieszaj i rozłóż ciasto w przygotowanym wcześniej naczyniu do pieczenia.
wkładamy wypełnioną formę do gorącego piekarnika na 1 godzinę i 10 minut, aw tym czasie nie otwieramy piekarnika.
upieczone ciasto wyjmujemy z formy, łatwo wypada, jeśli forma jest odwrócona, kładziemy ją na ruszcie i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
gdy babeczka na kefirze bez jajek całkowicie ostygnie, pokrój ją w plastry i podawaj z herbatą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g