babeczki warzywne z serem

Zachwyć gości przekąską z niespodzianką, pokochają to!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 43 % 16 g
204 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Brokuły rozkładamy na kwiatostany i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 3-5 minut. Wyciągamy brokuły z wrzącej wody i zanurzamy w misce z lodowatą wodą. Ten kontrastowy prysznic pozwoli brokułom zachować kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do ciasta jajka ubijamy z cukrem i solą na lekką pianę, dodajemy mleko i roztopione masło, mieszamy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce, dodaj do mieszanki jajecznej, dodaj posiekany ząbek czosnku i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu (opcjonalnie)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia i kurkumą, dodać do mieszanki i zagnieść ciasto

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Formujemy babeczki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż trochę ciasta na dnie każdej formy do muffinek, aby dno było pokryte

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj kwiatostan brokułów

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I przykryj resztą ciasta na wierzchu

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz nasze babeczki w 180C przez około 30 minut. Gotowe babeczki pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy