skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, umieść patelnię z osoloną wodą na kuchence i zagotuj wodę.
2. W tym czasie przygotowujemy składniki:
- mój kalafior, usuń liście i pokrój w kwiatostany,
- cebulę myjemy, suszymy i drobno siekamy,
- trzy sery na średniej tarce,
- napełnij groszek wodą, a następnie wrzuć do durszlaka.
3. Woda się zagotowała-kalafior wkładamy do rondla, gotujemy przez trzy minuty i wrzucamy do durszlaka.
4. Wlej mąkę kukurydzianą do osobnej miski, zalej ją 2 łyżkami mleka, dobrze wymieszaj. Następnie dodaj resztę mleka i śmietanę, ubij trzepaczką. Podziel mieszaninę na dwie różne miski. Najpierw dodaj musztardę Dijon i dobrze wymieszaj. W drugim dodaj skórkę z cytryny (spróbuj odciąć tylko żółtą warstwę, tylko około pół łyżeczki) i również wymieszaj.
5. Filety rybne pokroić na duże kawałki (około 3-4 cm), ułożyć na dnie naczynia do pieczenia (dobrze sprawdza się forma o średnicy 24 cm).
6. Razem z rybą połóż krewetki i groszek na dnie, połóż mieszaninę cytryny na wierzchu, spłaszcz.
7. Teraz ułóż warstwę kalafiora, przykryj mieszanką musztardy, posyp tartym serem.
8. Umieść formę w nagrzanym piekarniku na 45-50 minut.
9. Posyp gotowe danie drobno posiekaną zieloną cebulą.
10. Pokrój pozostałą cytrynę na plasterki i podawaj z nimi gotowe danie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowi suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Filet z dorsza - 80 kcal/100g