ryba z kalafiorem

Przygotuj niesamowicie pyszne danie na obiad! Po prostu arcydzieło! Ryba z kalafiorem to danie, które ozdobi nawet świąteczny stół. Ale kolacja w zwykły dzień sprawi, że będzie bardziej świąteczna. Krewetki mogą być już gotowe. W takim przypadku dodaj je 5 minut przed końcem gotowania, układając na wierzchu. Oczywiście po uprzednim wyczyszczeniu.
JohannaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 35 % 7 g
106 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, umieść patelnię z osoloną wodą na kuchence i zagotuj wodę.

2. W tym czasie przygotowujemy składniki:

- mój kalafior, usuń liście i pokrój w kwiatostany,

- cebulę myjemy, suszymy i drobno siekamy,

- trzy sery na średniej tarce,

- napełnij groszek wodą, a następnie wrzuć do durszlaka.

3. Woda się zagotowała-kalafior wkładamy do rondla, gotujemy przez trzy minuty i wrzucamy do durszlaka.

4. Wlej mąkę kukurydzianą do osobnej miski, zalej ją 2 łyżkami mleka, dobrze wymieszaj. Następnie dodaj resztę mleka i śmietanę, ubij trzepaczką. Podziel mieszaninę na dwie różne miski. Najpierw dodaj musztardę Dijon i dobrze wymieszaj. W drugim dodaj skórkę z cytryny (spróbuj odciąć tylko żółtą warstwę, tylko około pół łyżeczki) i również wymieszaj.

5. Filety rybne pokroić na duże kawałki (około 3-4 cm), ułożyć na dnie naczynia do pieczenia (dobrze sprawdza się forma o średnicy 24 cm).

6. Razem z rybą połóż krewetki i groszek na dnie, połóż mieszaninę cytryny na wierzchu, spłaszcz.

7. Teraz ułóż warstwę kalafiora, przykryj mieszanką musztardy, posyp tartym serem.

8. Umieść formę w nagrzanym piekarniku na 45-50 minut.

9. Posyp gotowe danie drobno posiekaną zieloną cebulą.

10. Pokrój pozostałą cytrynę na plasterki i podawaj z nimi gotowe danie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g
  • Ser "cheddar" - 392   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Filet z dorsza - 80   kcal/100g

Podobne przepisy