jeże z indyka z ryżem

jeże z indyka w sosie pomidorowym w piekarniku. Jeże to bardzo soczysta i delikatna odmiana na temat klopsików. To danie jest dosłownie stworzone na rodzinny obiad, odpowiednie nawet dla najmłodszych zjadaczy. Swoją nazwę zawdzięcza swojemu wyglądowi," igły " zapewniają dodatek ryżu do mielonego mięsa.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 11 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 42 % 11 g
120 kcal
IG: 18 / 82 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować jeże z indyka z ryżem, potrzebujemy: mielonego indyka; bulion lub woda; ryż; marchew; pasta pomidorowa; mielony czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz ryż.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i zetrzyj marchewki na średniej lub grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz mielonego indyka, ryż, startą marchewkę, sól i pieprz. W razie potrzeby możesz dodać suszone zioła prowansalskie lub świeże zioła do mielonego mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie zmieść mięso mielone rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mokrymi rękami uformuj okrągłe kulki tego samego rozmiaru z powstałego mięsa mielonego. Powinny być nieco większe niż orzech włoski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W bulionie rozcieńczyć koncentrat pomidorowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść jeże w głębokim naczyniu do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlać bulion z koncentratem pomidorowym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz jeże w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj jeże na gorąco, aż ostygną. Smacznego!

to prawda, że fajnie będzie trzymać się tylko wtedy, gdy nałożysz surowe płatki, w przeciwnym razie wyjdziesz ze zwykłego wyglądu, ale nadal bardzo smacznych kulek mięsnych. Ponadto ryż należy wybrać długi, a nie Okrągły.
jeże mielone z ryżem to jedno z ulubionych dań mięsnych wielu, którzy nie odmawiają sobie przyjemności smacznego jedzenia.
możesz gotować jeże w piekarniku z dowolnego mięsa mielonego, ale lepiej jest wziąć ryż o długim ziarnie, wtedy powstałe klopsiki będą naprawdę podobne do kolczastych jeży. Przygotowanie takiego dania nie zajmie dużo czasu, ale okaże się bardzo smaczne, pożywne i apetyczne!
jeże są tym dobre, że nie musisz przygotowywać do nich przystawki. W końcu zawierają już ryż. Wiele osób myli to danie z klopsikami. Jednak te ostatnie różnią się tym, że ryż jest wstępnie ugotowany przed ugniataniem z mięsem mielonym. W przygotowaniu jeży ta potrzeba znika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Mielony Indyk - 161   kcal/100g

Podobne przepisy