skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować jeże z indyka z ryżem, potrzebujemy: mielonego indyka; bulion lub woda; ryż; marchew; pasta pomidorowa; mielony czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Dokładnie spłucz ryż.
Krok 3:
Obierz i zetrzyj marchewki na średniej lub grubej tarce.
Krok 4:
W misce połącz mielonego indyka, ryż, startą marchewkę, sól i pieprz. W razie potrzeby możesz dodać suszone zioła prowansalskie lub świeże zioła do mielonego mięsa.
Krok 5:
Dokładnie zmieść mięso mielone rękami.
Krok 6:
Mokrymi rękami uformuj okrągłe kulki tego samego rozmiaru z powstałego mięsa mielonego. Powinny być nieco większe niż orzech włoski.
Krok 7:
W bulionie rozcieńczyć koncentrat pomidorowy.
Krok 8:
Umieść jeże w głębokim naczyniu do pieczenia.
Krok 9:
Wlać bulion z koncentratem pomidorowym.
Krok 10:
Piecz jeże w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut.
Krok 11:
Podawaj jeże na gorąco, aż ostygną. Smacznego!
to prawda, że fajnie będzie trzymać się tylko wtedy, gdy nałożysz surowe płatki, w przeciwnym razie wyjdziesz ze zwykłego wyglądu, ale nadal bardzo smacznych kulek mięsnych. Ponadto ryż należy wybrać długi, a nie Okrągły.
jeże mielone z ryżem to jedno z ulubionych dań mięsnych wielu, którzy nie odmawiają sobie przyjemności smacznego jedzenia.
możesz gotować jeże w piekarniku z dowolnego mięsa mielonego, ale lepiej jest wziąć ryż o długim ziarnie, wtedy powstałe klopsiki będą naprawdę podobne do kolczastych jeży. Przygotowanie takiego dania nie zajmie dużo czasu, ale okaże się bardzo smaczne, pożywne i apetyczne!
jeże są tym dobre, że nie musisz przygotowywać do nich przystawki. W końcu zawierają już ryż. Wiele osób myli to danie z klopsikami. Jednak te ostatnie różnią się tym, że ryż jest wstępnie ugotowany przed ugniataniem z mięsem mielonym. W przygotowaniu jeży ta potrzeba znika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Mielony Indyk - 161 kcal/100g