skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta z galaretką z jagodami i kwaśną śmietaną.
Krok 2:
Posortuj jagody, umyj i dokładnie osusz. Usuń ogony i działki. Jagody można wziąć absolutnie dowolne, w zależności od pory roku. Wziąłem truskawki, truskawki, zemklunika, białe porzeczki i agrest. Jagody powinny być gęste, bez oznak zepsucia i nie wodniste (w przeciwnym razie nadzienie może pozostać płynne z powodu dużej ilości soku).
Krok 3:
Włóż masło do miski i rozpuść, ostudź. Można to zrobić na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Pamiętaj tylko, aby przykryć miskę pokrywką, jeśli stopisz ją w kuchence mikrofalowej, może eksplodować i rozpaść się na całej powierzchni.
Krok 4:
Wlej cukier do stopionego masła i wymieszaj. Cukier można wziąć absolutnie każdy, a cukier trzcinowy nada gotowemu ciastu lekki aromat karmelu.
Krok 5:
Dodaj sól i ponownie wymieszaj. Weź grubą sól, ponieważ bardzo łatwo jest przesolić drobnym mieleniem.
Krok 6:
Umyj i rozbij jajko do kubka, aby upewnić się, że jest świeże, a dopiero potem Dodaj do masy maślanej. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Przesiej mąkę przez drobne sito do miski z masą jajeczno-maślaną. To nasyci mąkę tlenem i pozbędzie się śmieci, jeśli taki był. Ponieważ w tym cieście nie ma proszku do pieczenia, najlepiej jest wziąć mąkę najwyższej jakości lub specjalną do wyrobów cukierniczych.
Krok 8:
Szybko zagnieść miękkie, delikatne ciasto. Nie ugniataj go długo, ponieważ ciasto kruche staje się sztywne po długim ugniataniu. Włóż ciasto do torby i wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby było Dojrzałe.
Krok 9:
Zrób śmietanę. Aby to zrobić, wymieszaj śmietanę, jajko i cukier, aż będą gładkie. Pamiętaj, aby wziąć naturalną i gęstą śmietanę, w przeciwnym razie istnieje ryzyko uzyskania płynnego nadzienia.
Krok 10:
Wyjmij ciasto z lodówki i włóż do dzielonej formy o średnicy 20-22 centymetrów. Rozłóż ciasto równą warstwą na dnie i bokach formy. Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Krok 11:
Wlej śmietanę do formy z ciastem i spłaszcz wierzch.
Krok 12:
Ułóż jagody w chaotyczny sposób na górze. Nie musisz topić jagód, same opadną pod swoją wagą.
Krok 13:
Włóż ciasto do gorącego piekarnika i piecz przez 40 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź w formie.
Krok 14:
Wyjmij ciasto z formy i podawaj. Jeśli twoim zdaniem nadzienie jest nadal płynne, włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, aby się ustabilizować.
Krok 15:
Smacznego.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g