ciasto z galaretką z jagodami i kwaśną śmietaną

pyszne ciasto wypełnione kwaśną śmietaną i mnóstwem jagód. Odbywa się to dość prosto i dość szybko. Okazuje się bardzo aromatyczny, z delikatnym nadzieniem i bardzo pięknym wyglądem i krojem. Idealny na herbatę z przyjaciółmi i rodziną.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 6-12 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 29 % 18 g
węglowodany 60 % 38 g
340 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta z galaretką z jagodami i kwaśną śmietaną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj jagody, umyj i dokładnie osusz. Usuń ogony i działki. Jagody można wziąć absolutnie dowolne, w zależności od pory roku. Wziąłem truskawki, truskawki, zemklunika, białe porzeczki i agrest. Jagody powinny być gęste, bez oznak zepsucia i nie wodniste (w przeciwnym razie nadzienie może pozostać płynne z powodu dużej ilości soku).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż masło do miski i rozpuść, ostudź. Można to zrobić na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Pamiętaj tylko, aby przykryć miskę pokrywką, jeśli stopisz ją w kuchence mikrofalowej, może eksplodować i rozpaść się na całej powierzchni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cukier do stopionego masła i wymieszaj. Cukier można wziąć absolutnie każdy, a cukier trzcinowy nada gotowemu ciastu lekki aromat karmelu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól i ponownie wymieszaj. Weź grubą sól, ponieważ bardzo łatwo jest przesolić drobnym mieleniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj i rozbij jajko do kubka, aby upewnić się, że jest świeże, a dopiero potem Dodaj do masy maślanej. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę przez drobne sito do miski z masą jajeczno-maślaną. To nasyci mąkę tlenem i pozbędzie się śmieci, jeśli taki był. Ponieważ w tym cieście nie ma proszku do pieczenia, najlepiej jest wziąć mąkę najwyższej jakości lub specjalną do wyrobów cukierniczych.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Szybko zagnieść miękkie, delikatne ciasto. Nie ugniataj go długo, ponieważ ciasto kruche staje się sztywne po długim ugniataniu. Włóż ciasto do torby i wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby było Dojrzałe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zrób śmietanę. Aby to zrobić, wymieszaj śmietanę, jajko i cukier, aż będą gładkie. Pamiętaj, aby wziąć naturalną i gęstą śmietanę, w przeciwnym razie istnieje ryzyko uzyskania płynnego nadzienia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij ciasto z lodówki i włóż do dzielonej formy o średnicy 20-22 centymetrów. Rozłóż ciasto równą warstwą na dnie i bokach formy. Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej śmietanę do formy z ciastem i spłaszcz wierzch.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż jagody w chaotyczny sposób na górze. Nie musisz topić jagód, same opadną pod swoją wagą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż ciasto do gorącego piekarnika i piecz przez 40 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź w formie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij ciasto z formy i podawaj. Jeśli twoim zdaniem nadzienie jest nadal płynne, włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, aby się ustabilizować.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy