skład / składniki
metoda gotowania
bezglutenowe, bez jajek i bezmleczne ciasto czekoladowe jest bardzo proste w przygotowaniu. Podobnie jak w klasycznym biszkopcie, czas jest potrzebny tylko na ugniatanie ciasta, resztę zrobi sam piekarnik. Podstawą jest mąka bezglutenowa, którą można kupić w każdym supermarkecie. Opiera się na mieszance mąki kukurydzianej, ryżowej i gryczanej w różnych proporcjach (w zależności od firmy).
włącz piekarnik na 200 stopni, gdy się rozgrzeje, ciasto będzie gotowe do pieczenia.
przesiej mąkę do głębokiego naczynia. Konieczne jest przesiewanie, w przeciwnym razie grudki, które koniecznie znajdują się w mące, nie mogą się mieszać i czuć w gotowym cieście. Dodaj kakao, które również jest pożądane, aby przesiać, często skleja się w paczce. Dodaj pozostałe suche składniki: sól, cukier, sodę.
woda do ciasta musi być tylko zimna, możesz nawet wysłać ją do lodówki na 10 minut przed rozpoczęciem gotowania. Rozpuść kwas cytrynowy w wodzie, dodaj olej roślinny, wymieszaj. Bierzemy olej bez zapachu, najlepiej słonecznikowy lub kukurydziany.
dodaj mieszankę oleju i wody do suchych składników, dobrze wymieszaj. Możesz użyć widelca lub trzepaczki lub połączyć za pomocą miksera. Trochę ubijając, możesz być pewien jednorodności ciasta i braku grudek. Kwas cytrynowy połączony z sodą i wodą daje gwałtowną reakcję w postaci tworzenia dużej liczby pęcherzyków na powierzchni.
ciasto jest gotowe. Formy, niezależnie od materiału jej produkcji, nie smarujemy niczym. Olej roślinny w kompozycji nie pozwoli ciastu przykleić się do ścian. Wlej ciasto do formy, lekko wyrównaj i wyślij do piekarnika na 30 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem.
wyjmujemy ciasto z piekarnika natychmiast po ugotowaniu, ale pozostawiamy je do ostygnięcia w formie, w przeciwnym razie może pęknąć.
wyjmij schłodzone ciasto z formy, udekoruj według uznania, na przykład jagodami, syropem, polewą czekoladową, tylko cukrem pudrem. I podajemy do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g