ciasto bezglutenowe i bez jajek

deser czekoladowy, który każdy może zrobić! Smaczne i nieszkodliwe! Ciasto bezglutenowe i bez jajek to bogaty deser czekoladowy, który może być nawet dla osób z surowymi ograniczeniami żywieniowymi. Jego smak spodoba się absolutnie każdemu, a brak w składzie nawet produktów mlecznych całkowicie eliminuje ryzyko alergii.
KateFlyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 80 % 47 g
272 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

bezglutenowe, bez jajek i bezmleczne ciasto czekoladowe jest bardzo proste w przygotowaniu. Podobnie jak w klasycznym biszkopcie, czas jest potrzebny tylko na ugniatanie ciasta, resztę zrobi sam piekarnik. Podstawą jest mąka bezglutenowa, którą można kupić w każdym supermarkecie. Opiera się na mieszance mąki kukurydzianej, ryżowej i gryczanej w różnych proporcjach (w zależności od firmy).

włącz piekarnik na 200 stopni, gdy się rozgrzeje, ciasto będzie gotowe do pieczenia.

przesiej mąkę do głębokiego naczynia. Konieczne jest przesiewanie, w przeciwnym razie grudki, które koniecznie znajdują się w mące, nie mogą się mieszać i czuć w gotowym cieście. Dodaj kakao, które również jest pożądane, aby przesiać, często skleja się w paczce. Dodaj pozostałe suche składniki: sól, cukier, sodę.

woda do ciasta musi być tylko zimna, możesz nawet wysłać ją do lodówki na 10 minut przed rozpoczęciem gotowania. Rozpuść kwas cytrynowy w wodzie, dodaj olej roślinny, wymieszaj. Bierzemy olej bez zapachu, najlepiej słonecznikowy lub kukurydziany.

dodaj mieszankę oleju i wody do suchych składników, dobrze wymieszaj. Możesz użyć widelca lub trzepaczki lub połączyć za pomocą miksera. Trochę ubijając, możesz być pewien jednorodności ciasta i braku grudek. Kwas cytrynowy połączony z sodą i wodą daje gwałtowną reakcję w postaci tworzenia dużej liczby pęcherzyków na powierzchni.

ciasto jest gotowe. Formy, niezależnie od materiału jej produkcji, nie smarujemy niczym. Olej roślinny w kompozycji nie pozwoli ciastu przykleić się do ścian. Wlej ciasto do formy, lekko wyrównaj i wyślij do piekarnika na 30 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem.

wyjmujemy ciasto z piekarnika natychmiast po ugotowaniu, ale pozostawiamy je do ostygnięcia w formie, w przeciwnym razie może pęknąć.

wyjmij schłodzone ciasto z formy, udekoruj według uznania, na przykład jagodami, syropem, polewą czekoladową, tylko cukrem pudrem. I podajemy do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy