ciasto ochrzczony jar

to bardzo smaczne ciasto z warstwami bezy. Warto spróbować! Przygotowanie ciasta ochrzczonego Jaru zajmuje dużo czasu-ponad dwie godziny. Ale wynik jest wart wysiłku! Okazuje się bardzo smaczny, słodki i satysfakcjonujący. Ogólnie na wakacje-idealna opcja.
AdelineAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 43 % 29 g
węglowodany 50 % 34 g
410 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

do tego ciasta musisz przygotować dwa rodzaje ciast - z białego ciasta i czekolady. Zacznijmy od czekolady:

1. Wyjmij wcześniej całą margarynę z lodówki, aby zmiękła. Włóż 250 g margaryny do miski, zetrzyj.

2. Dodaj do margaryny 3 jajka, 1 łyżka. cukier, 3 łyżki. śmietana, kakao, soda zgaszona w occie. Wszystko wymieszaj.

3. Stopniowo wprowadzaj do ciasta 1 szklankę przesianej mąki. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana.

4. Posmaruj formę masłem i włóż do nagrzanego piekarnika do pieczenia w temperaturze 180-200 stopni, aż pojawi się rumiana skorupa. Powstałe ciasto należy pokroić na dwa cienkie.

gdy ciasto czekoladowe stoi w piekarniku, możesz zrobić białe ciasta i warstwę bezy:

1. Zetrzyj 200 g margaryny.

2. Dodaj do miski margaryny 2 żółtka i 2 łyżki. l kwaśna śmietana. Wymieszać.

3. Przesiej 2,5 łyżki. mąki i dodając małe porcje, wymieszaj z mieszanką margaryny i śmietany. Jasne ciasto jest gotowe.

4. Warstwa bezy jest przygotowywana w następujący sposób: włóż 2 białka do odpowiedniej miski (powinny pochodzić z lodówki), wlej do nich 1 szklankę cukru i ubij je mikserem do gęstej stabilnej piany. Dodaj posiekane orzechy włoskie.

5. Podziel białe ciasto na cztery części, z których każdą należy rozwałkować.

6. Piec ciasta w wysmarowanej masłem formie do połowy ugotowanej (w temperaturze 200 stopni), po czym należy nałożyć na nie warstwę bezy i ponownie włożyć do piekarnika. Ciasta będą gotowe, gdy warstwa białka zacznie wysychać.

podczas gotowania ciast przygotuj masło i śmietanę:

1. Masło: ubij mikserem 300 g masła z 1 puszką skondensowanego mleka.

2. Śmietana: ubij 500 g śmietany z 1 szklanką cukru.

teraz, gdy wszystkie składniki przyszłego ciasta są gotowe, możesz przystąpić do montażu ciasta. Zrób to w tej kolejności:

ciasto czekoladowe - śmietana - białe ciasto (beza na górze) - krem maślany - białe ciasto (beza na dole) - śmietana-białe ciasto (beza na górze) - krem maślany - białe ciasto ( beza na dole) - śmietana-ciasto czekoladowe

pokryj wierzch i boki resztą kremu i posyp okruchami pozostałymi z ciast. Możesz ozdobić w inny sposób według własnego gustu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy