skład / składniki
metoda gotowania
do tego ciasta musisz przygotować dwa rodzaje ciast - z białego ciasta i czekolady. Zacznijmy od czekolady:
1. Wyjmij wcześniej całą margarynę z lodówki, aby zmiękła. Włóż 250 g margaryny do miski, zetrzyj.
2. Dodaj do margaryny 3 jajka, 1 łyżka. cukier, 3 łyżki. śmietana, kakao, soda zgaszona w occie. Wszystko wymieszaj.
3. Stopniowo wprowadzaj do ciasta 1 szklankę przesianej mąki. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana.
4. Posmaruj formę masłem i włóż do nagrzanego piekarnika do pieczenia w temperaturze 180-200 stopni, aż pojawi się rumiana skorupa. Powstałe ciasto należy pokroić na dwa cienkie.
gdy ciasto czekoladowe stoi w piekarniku, możesz zrobić białe ciasta i warstwę bezy:
1. Zetrzyj 200 g margaryny.
2. Dodaj do miski margaryny 2 żółtka i 2 łyżki. l kwaśna śmietana. Wymieszać.
3. Przesiej 2,5 łyżki. mąki i dodając małe porcje, wymieszaj z mieszanką margaryny i śmietany. Jasne ciasto jest gotowe.
4. Warstwa bezy jest przygotowywana w następujący sposób: włóż 2 białka do odpowiedniej miski (powinny pochodzić z lodówki), wlej do nich 1 szklankę cukru i ubij je mikserem do gęstej stabilnej piany. Dodaj posiekane orzechy włoskie.
5. Podziel białe ciasto na cztery części, z których każdą należy rozwałkować.
6. Piec ciasta w wysmarowanej masłem formie do połowy ugotowanej (w temperaturze 200 stopni), po czym należy nałożyć na nie warstwę bezy i ponownie włożyć do piekarnika. Ciasta będą gotowe, gdy warstwa białka zacznie wysychać.
podczas gotowania ciast przygotuj masło i śmietanę:
1. Masło: ubij mikserem 300 g masła z 1 puszką skondensowanego mleka.
2. Śmietana: ubij 500 g śmietany z 1 szklanką cukru.
teraz, gdy wszystkie składniki przyszłego ciasta są gotowe, możesz przystąpić do montażu ciasta. Zrób to w tej kolejności:
ciasto czekoladowe - śmietana - białe ciasto (beza na górze) - krem maślany - białe ciasto (beza na dole) - śmietana-białe ciasto (beza na górze) - krem maślany - białe ciasto ( beza na dole) - śmietana-ciasto czekoladowe
pokryj wierzch i boki resztą kremu i posyp okruchami pozostałymi z ciast. Możesz ozdobić w inny sposób według własnego gustu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g