czekoladki z masłem kakaowym

Przygotuj naturalne czekoladki na prezenty dla przyjaciół i rodziny! Teraz wiem, co możesz dać znajomym, rodzinie, bliskim na święta. A co najważniejsze, zawsze będzie witany z zachwytem! Bo pyszne, piękne, naturalne. Oryginalny i bardzo miły prezent!
saga♫♪♫♪Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 38 % 24 g
węglowodany 47 % 30 g
466 kcal
IG: 43 / 7 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

1. Masło kakaowe i surowe kakao (starte i sprasowane) pokroić na kawałki.
2. Wlej wszystko do małego rondla i umieść w łaźni wodnej.
3. Ciągle mieszając składniki, poczekaj, aż się stopią, mieszaj, aż będą gładkie.
4. W tym momencie dodaj miód. Lepiej nie dodawać go od razu, dostosowując w ten sposób stopień słodyczy przyszłych cukierków. Mieszaj, aż miód całkowicie się rozpuści.
5. Jeśli chcesz zrobić mleczną czekoladę, czas dodać śmietanę i wszystko wymieszać, podgrzewając mieszaninę przez 1-2 minuty. Do ciemnej czekolady śmietana nie jest potrzebna.
6. Wlej gorącą masę do silikonowej formy na cukierki. Zrób to ostrożnie, łyżeczką do herbaty, bez dolewania do samej góry, aby po dodaniu nadzienia czekolada nie kapała poza krawędź formy. Jeśli nie chcesz dodatków, napełnij kokilki czekoladą do górnej krawędzi.
7. Rozłóż orzechy i rodzynki na wierzchu, topiąc je w czekoladzie.
8. Wstaw kokilki do lodówki na 1 godzinę.
9. Ostrożnie wyjmij cukierki z formy.

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Masło kakaowe - 884   kcal/100g

Podobne przepisy