skład / składniki
metoda gotowania
1. Masło kakaowe i surowe kakao (starte i sprasowane) pokroić na kawałki.
2. Wlej wszystko do małego rondla i umieść w łaźni wodnej.
3. Ciągle mieszając składniki, poczekaj, aż się stopią, mieszaj, aż będą gładkie.
4. W tym momencie dodaj miód. Lepiej nie dodawać go od razu, dostosowując w ten sposób stopień słodyczy przyszłych cukierków. Mieszaj, aż miód całkowicie się rozpuści.
5. Jeśli chcesz zrobić mleczną czekoladę, czas dodać śmietanę i wszystko wymieszać, podgrzewając mieszaninę przez 1-2 minuty. Do ciemnej czekolady śmietana nie jest potrzebna.
6. Wlej gorącą masę do silikonowej formy na cukierki. Zrób to ostrożnie, łyżeczką do herbaty, bez dolewania do samej góry, aby po dodaniu nadzienia czekolada nie kapała poza krawędź formy. Jeśli nie chcesz dodatków, napełnij kokilki czekoladą do górnej krawędzi.
7. Rozłóż orzechy i rodzynki na wierzchu, topiąc je w czekoladzie.
8. Wstaw kokilki do lodówki na 1 godzinę.
9. Ostrożnie wyjmij cukierki z formy.
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Masło kakaowe - 884 kcal/100g