deser z masła kakaowego i orzechów

niesamowicie pyszne domowe cukierki. Przygotuj i ciesz się! Okazuje się, że robienie pysznych deserów czekoladowych, cukierków nie jest takie trudne. A znalezienie dla nich składników również nie stanowi problemu. Próbowałem już wielu różnych przepisów, z których postanowiłem się z Tobą podzielić.
katenokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 59 % 42 g
węglowodany 28 % 20 g
570 kcal
IG: 35 / 0 / 65

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Rozpuść masło kakaowe w łaźni wodnej.
2. Dodaj proszek kakaowy.
3. Włóż cukier, mieszaj, aż będzie gładki.
4. Dodaj posiekane orzechy, ponownie dobrze wymieszaj.
5. Wlać śmietanę, mieszając, doprowadzić masę prawie do wrzenia.
6. Wlać masę do formy wyłożonej pergaminem. Pozwól jej ostygnąć.
7. Wstaw formę do lodówki na 2 godziny.

sukces cukierniczy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Orzechy brazylijskie - 654   kcal/100g
  • Masło kakaowe - 884   kcal/100g

Podobne przepisy