biszkopt z mąki sojowej

pyszny, słodki, zwiewny biszkopt z dwóch rodzajów mąki! Bardzo podoba mi się ta wersja biszkoptu - możesz upiec ciasto na przybycie gości i po prostu podać je rodzinie na wieczorną herbatę z dżemem lub miodem. A dzieciom czasami gotuję taki biszkopt na śniadanie przed szkołą, kawałek można nawet zabrać ze sobą zamiast kanapek lub szkolnych bułek.
maasikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 19 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 59 % 32 g
211 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

proces przygotowania biszkoptu z mąki sojowej jest taki sam jak w wersji klasycznej:

1. Najpierw oddziel żółtka od białek.

2. Ubij żółtka z cukrem w pianę.

3. Dodaj startą skórkę (lub wanilinę) do żółtek i wymieszaj. Dodaj wodę i ponownie wymieszaj.

4. Następnie ubij białka.

5. Dodaj łyżkę białka do żółtek, wymieszaj.

6. Do całkowitej masy jajecznej przesiać porcjami mieszankę mąki sojowej i pszennej i ponownie wymieszać.

7. Piec do miękkości w piekarniku w 180 stopniach (około 15 minut).

udanych eksperymentów kulinarnych!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka sojowa - 291   kcal/100g

Podobne przepisy