filet wołowy z zapiekanką ziemniaczaną w sosie demi-glace

Przygotuj wykwintne danie na świąteczną lub romantyczną kolację! Prawdziwie restauracyjne danie-pyszne, piękne i wyrafinowane. Spróbuj gotować, a na pewno spodoba ci się jego smak i harmonijne połączenie składników!
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 10 g
tłuszcze 47 % 15 g
węglowodany 22 % 7 g
204 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

na początek przygotuj zapiekankę ziemniaczaną:

1. Przygotuj kremowy sos zapiekany, dla którego wymieszaj śmietanę, mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową trzepaczką.
2. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plastry o grubości około 3 mm.
3. Obierz i drobno posiekaj czosnek.
4. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem, ułóż ziemniaki warstwami, posypując je czosnkiem.
5. Ziemniaki zalać sosem, włożyć tymianek, liść laurowy.
6. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 minut. W tym czasie sos powinien zgęstnieć.

podczas gotowania zapiekanki możesz zająć się innymi składnikami tego wykwintnego Dania:

7. Przygotuj sos, do którego podsmaż cebulę na maśle (15 g), posyp cukrem, włóż czosnek. Wlej czerwone wino na patelnię, dodaj liście tymianku. Poczekaj, aż wilgoć wyparuje, a sos zgęstnieje, a następnie dodaj demi glace. Gotuj wszystko razem na małym ogniu, a następnie przecedź przez sito i dodaj pozostałe masło (20 g), w razie potrzeby sól i pieprz.
8. Obierz szalotkę i czosnek, drobno posiekaj.
9. Umyj fasolę, odetnij strąki z obu stron. Zanurz go we wrzącej osolonej wodzie na 6 minut, a następnie włóż do durszlaka i spłucz zimną wodą. Zostaw go w całości lub pokrój na kawałki.
10. Drobno posiekaj wstępnie umytą i wysuszoną natkę pietruszki.
11. Posyp mięso pieprzem, pokrój na 4 duże kawałki.
12. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż mięso na skórkę ze wszystkich stron. Posyp solą.
13. Umieść patelnię z mięsem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 25 minut.
14. Roztop masło, włóż do niego cukier. Smaż czosnek przez 15 do 20 sekund. Włóż fasolę i cebulę, dodaj wodę( 1 łyżka), sól i pieprz do smaku. Trzymaj w ogniu przez kilka minut, a następnie posyp natką pietruszki.
15. Połóż zapiekankę na porcjach, mięso i fasolę na wierzchu, polej wszystko sosem i udekoruj świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • SOS Demi-Glace - 51   kcal/100g
  • Polędwica wołowa - 324   kcal/100g

Podobne przepisy