skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotuj zapiekankę ziemniaczaną:
1. Przygotuj kremowy sos zapiekany, dla którego wymieszaj śmietanę, mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową trzepaczką.
2. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plastry o grubości około 3 mm.
3. Obierz i drobno posiekaj czosnek.
4. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem, ułóż ziemniaki warstwami, posypując je czosnkiem.
5. Ziemniaki zalać sosem, włożyć tymianek, liść laurowy.
6. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 minut. W tym czasie sos powinien zgęstnieć.
podczas gotowania zapiekanki możesz zająć się innymi składnikami tego wykwintnego Dania:
7. Przygotuj sos, do którego podsmaż cebulę na maśle (15 g), posyp cukrem, włóż czosnek. Wlej czerwone wino na patelnię, dodaj liście tymianku. Poczekaj, aż wilgoć wyparuje, a sos zgęstnieje, a następnie dodaj demi glace. Gotuj wszystko razem na małym ogniu, a następnie przecedź przez sito i dodaj pozostałe masło (20 g), w razie potrzeby sól i pieprz.
8. Obierz szalotkę i czosnek, drobno posiekaj.
9. Umyj fasolę, odetnij strąki z obu stron. Zanurz go we wrzącej osolonej wodzie na 6 minut, a następnie włóż do durszlaka i spłucz zimną wodą. Zostaw go w całości lub pokrój na kawałki.
10. Drobno posiekaj wstępnie umytą i wysuszoną natkę pietruszki.
11. Posyp mięso pieprzem, pokrój na 4 duże kawałki.
12. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż mięso na skórkę ze wszystkich stron. Posyp solą.
13. Umieść patelnię z mięsem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 25 minut.
14. Roztop masło, włóż do niego cukier. Smaż czosnek przez 15 do 20 sekund. Włóż fasolę i cebulę, dodaj wodę( 1 łyżka), sól i pieprz do smaku. Trzymaj w ogniu przez kilka minut, a następnie posyp natką pietruszki.
15. Połóż zapiekankę na porcjach, mięso i fasolę na wierzchu, polej wszystko sosem i udekoruj świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- SOS Demi-Glace - 51 kcal/100g
- Polędwica wołowa - 324 kcal/100g