Cannelloni ze szpinakiem i serem

pikantne włoskie danie! Przygotuj i zachwyć rodzinę i siebie! Cannelonni to rodzaj włoskiego makaronu. W rzeczywistości są to dość duże rurki (ich długość wynosi 10 cm, a średnica 2,5 cm). Wydaje się, że zapiekanka z makaronem jest zapiekanką, ale nadzienie jest tak pyszne, że dostajesz prawdziwą rozkosz, gdy próbujesz tego dania. Polecam i tobie!
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 48 % 12 g
138 kcal
IG: 91 / 0 / 9

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Najpierw drobno posiekaj zieloną cebulę. Rozerwij szpinak na kawałki i blanszuj przez kilka minut.

2. Wymieszaj szpinak, zieloną cebulę i sery ricotta i feta.

3. Sól, pieprz i dodaj gałkę muszkatołową (mieloną) do smaku. Mieszać.

4. Faszerujemy serowo-zieloną mieszanką cannelloni i układamy nadziewany makaron ciasno względem siebie na dnie naczynia do pieczenia.

5. Do sosu podgrzej mleko z liściem laurowym. W innym rondlu rozpuść masło i wymieszaj z mąką.

6. W częściach dodajemy ciepłe mleko, ciągle mieszając, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.

7. Makaron zalewamy puree z pomidorów i przygotowanym sosem mlecznym. Posyp tartym serem.

8. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20-30 minut.

nadziewane szpinakiem i serem cannelloni są gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cannelloni - 350   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy