skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotuj ciasto:
1. Wymieszaj dwa rodzaje mąki, cukier, sól i drożdże w misce lub misce kombajnu.
2. Następnie dodaj wodę w częściach i zagniataj gęste ciasto.
3. Pozwól ciastu odpocząć przez dziesięć minut.
4. Następnie dodaj olej roślinny i zagniataj ciasto przez minutę.
5. Posmaruj czystą miskę olejem, włóż do niej ciasto i pozostaw pod pokrywką w lodówce na 1-3 dni, po czym ciasto będzie gotowe.
gdy ciasto się ugotuje, zrób nadzienie i upiecz pizzę:
6. Piekarnik rozgrzewa się do 230 stopni.
7. Rozwałkuj ciasto rękami na naleśnik o średnicy 30 cm.
8. Wymieszaj oliwę z oliwek ze zmiażdżonym czosnkiem i przykryj pizzę tą mieszanką na wierzchu, pozostawiając ciasto na krawędzi naleśnika suche na 2 cm.
9. Ser mozzarella rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni pizzy, doprawiamy włoską mieszanką ziół , w razie potrzeby solą.
10. Piec w piekarniku przez 12-15 minut (aż ser zacznie się gotować, a pizza zrumieni się na krawędzi).
11. Pozwól pizzy lekko ostygnąć przed podaniem przez 5-10 minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g