pieczarki Królewskie zapiekane z wiśniami i mozzarellą

wykwintne i oryginalne danie! Przygotuj i zaskocz swoich krewnych! Bardzo podoba mi się ten przepis, który próbowałem już wiele razy. Po prostu niesamowity smak, który daje połączenie wszystkich składników. Pyszne masło czosnkowe i glazura balsamiczna. A to danie jest bardzo piękne! Zarówno rodzina, jak i goście z pewnością będą zaskoczeni twoją wyobraźnią.
juksAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 18 % 4 g
122 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Dobrze umyj czapki grzybów, osusz ręcznikami papierowymi.
2. Rozgrzej piekarnik, połóż czapki na ruszcie i piecz do opiekania w trybie "grill" z obu stron.
3. Obierz i posiekaj czosnek, posiekaj natkę pietruszki, pokrój pomidory na plasterki.
4. W małym rondelku włóż masło, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki.
5. Umieść patelnię na małym ogniu, poczekaj, aż masło się rozpuści i pojawi się przyjemny aromat czosnku.
6. Za pomocą pędzla posmaruj powstałe czapki olejem czosnkowym po obu stronach.
7. Rozłóż nasmarowane czapki na blasze do pieczenia.
8. Wlej pozostały olej czosnkowy do każdego kapelusza grzybowego.
9. Napełnij czapki pokrojoną mozzarellą, plasterkami pomidorów, listkami bazylii.
10. Piecz grzyby w trybie "grillowania" przez około 8 minut (do złotego koloru i do stopienia sera).
11. W tym czasie przygotuj glazurę balsamiczną, mieszając ocet z brązowym cukrem. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ciepło do niskiego poziomu i gotować glazurę przez 5 minut (aż zgęstnieje).
12. Wyjmij grzyby z piekarnika, polej polewą balsamiczną, posyp solą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal / 100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Pieczarki Królewskie - 27   kcal/100g

Podobne przepisy