skład / składniki
metoda gotowania
1. Dobrze umyj czapki grzybów, osusz ręcznikami papierowymi.
2. Rozgrzej piekarnik, połóż czapki na ruszcie i piecz do opiekania w trybie "grill" z obu stron.
3. Obierz i posiekaj czosnek, posiekaj natkę pietruszki, pokrój pomidory na plasterki.
4. W małym rondelku włóż masło, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki.
5. Umieść patelnię na małym ogniu, poczekaj, aż masło się rozpuści i pojawi się przyjemny aromat czosnku.
6. Za pomocą pędzla posmaruj powstałe czapki olejem czosnkowym po obu stronach.
7. Rozłóż nasmarowane czapki na blasze do pieczenia.
8. Wlej pozostały olej czosnkowy do każdego kapelusza grzybowego.
9. Napełnij czapki pokrojoną mozzarellą, plasterkami pomidorów, listkami bazylii.
10. Piecz grzyby w trybie "grillowania" przez około 8 minut (do złotego koloru i do stopienia sera).
11. W tym czasie przygotuj glazurę balsamiczną, mieszając ocet z brązowym cukrem. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ciepło do niskiego poziomu i gotować glazurę przez 5 minut (aż zgęstnieje).
12. Wyjmij grzyby z piekarnika, polej polewą balsamiczną, posyp solą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal / 100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Pieczarki Królewskie - 27 kcal/100g