Terrina z mózgu wołowego z suszoną cebulą

Zrób słynne francuskie ciasto mięsne z delikatnym przysmakiem! Mózgi wołowe są zdrowym i delikatnym podrobem. Z pewnością ktoś nawet tego nie próbował, ale na próżno, ponieważ jest bardzo smaczny. Szczególnie przygotuj z nich terrine-pieczone ciasto mięsne pochodzące z Francji. Pyszne, pachnące, satysfakcjonujące! Dobra alternatywa dla kiełbasy dla odmiany. Nawiasem mówiąc, suszoną cebulę można zastąpić świeżą, ale w tej formie nadaje ona szczególną nutę smakową całemu daniu.
PollyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 4 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 13 % 1 g
44 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

1. Umyj i namocz mózgi w zimnej wodzie przez 2 godziny. W tym czasie należy kilkakrotnie zmienić wodę na czystą.
2. Zagotuj wodę, dodaj do niej sól, liść laurowy, groszek i inne do smaku.
3. Woda się zagotowała-wlej ocet, włóż mózgi i ponownie zagotuj wszystko. Następnie zmniejsz ciepło i gotuj mózgi przez 25 minut.
4. Wyjmij mózgi z patelni, pozwól im ostygnąć i trochę wyschnąć, a następnie pokrój je na małe kawałki. Przenieś je do miski.
5. Umyj i posiekaj warzywa.
6. Do posiekanych mózgów dodaj mąkę, suszoną cebulę, jajko, zioła, pieprz i sól. Wymieszać.
7. Włóż do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem roślinnym.
8. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 25 minut.

podawaj gotową terrinę na gorąco z dodatkiem lub schłodzoną-na kanapkach. I tak, i tak jest bardzo smaczny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Pieprz różowy mielony - 21   kcal/100g
  • Suszona cebula - 219   kcal/100g
  • Mózg wołowy - 124   kcal/100g

Podobne przepisy