skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj i namocz mózgi w zimnej wodzie przez 2 godziny. W tym czasie należy kilkakrotnie zmienić wodę na czystą.
2. Zagotuj wodę, dodaj do niej sól, liść laurowy, groszek i inne do smaku.
3. Woda się zagotowała-wlej ocet, włóż mózgi i ponownie zagotuj wszystko. Następnie zmniejsz ciepło i gotuj mózgi przez 25 minut.
4. Wyjmij mózgi z patelni, pozwól im ostygnąć i trochę wyschnąć, a następnie pokrój je na małe kawałki. Przenieś je do miski.
5. Umyj i posiekaj warzywa.
6. Do posiekanych mózgów dodaj mąkę, suszoną cebulę, jajko, zioła, pieprz i sól. Wymieszać.
7. Włóż do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem roślinnym.
8. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 25 minut.
podawaj gotową terrinę na gorąco z dodatkiem lub schłodzoną-na kanapkach. I tak, i tak jest bardzo smaczny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Pieprz różowy mielony - 21 kcal/100g
- Suszona cebula - 219 kcal/100g
- Mózg wołowy - 124 kcal/100g

