skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Ostrożnie podziel jajko na żółtko i białko. W misce blendera wkładamy twarożek, żółtko, cukier, obrane i pokrojone na kawałki jabłko.
Krok 3:
Zmiel do uzyskania gładkości.
Krok 4:
Ubij białko mikserem do uzyskania gęstej, gęstej masy.
Krok 5:
Delikatnymi ruchami szpatułką od góry do dołu wymieszaj ubite białko z masą twarogową, dodając je w małych porcjach.
Krok 6:
Otrzymujemy bujną, jednorodną masę.
Krok 7:
Formy do pieczenia sufletu smarujemy olejem, nie napełniamy ich do samej góry, ponieważ suflet wzrośnie podczas pieczenia. Wkładamy do podgrzanego do 180 stopni. piekarnik przez około 25 minut.
Krok 8:
Pieczemy do zrumienienia. Gotowy suflet pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 9:
Przed podaniem w razie potrzeby deser można posypać cynamonem lub polać słodkim sosem lub dżemem. Smacznego!
jeśli przygotowujesz suflet do celów dietetycznych, nie możesz użyć cukru, zastąpi go słodycz jabłka. Możesz piec w małych foremkach lub w jednej dużej formie. Deser jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal / 100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g