suflet Twarogowo-jabłkowy

zdrowy, pyszny i łatwy deser. Nie ma czegoś bardziej delikatnego! Ten suflet jest idealny na śniadanie lub po prostu na przekąskę. To idealna opcja dla dzieci. W końcu nie ma smakoszy bardziej wymagających niż dzieci. Jak wiecie, głównym składnikiem sufletu są ubite białka, to one sprawiają, że to danie jest naprawdę delikatne. Suflet zachwyci również dorosłych. Ten łatwy deser sprawdzi się jako opcja dietetyczna. Dzięki jabłku okazuje się soczysty.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 19 % 4 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie podziel jajko na żółtko i białko. W misce blendera wkładamy twarożek, żółtko, cukier, obrane i pokrojone na kawałki jabłko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel do uzyskania gładkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij białko mikserem do uzyskania gęstej, gęstej masy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnymi ruchami szpatułką od góry do dołu wymieszaj ubite białko z masą twarogową, dodając je w małych porcjach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Otrzymujemy bujną, jednorodną masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Formy do pieczenia sufletu smarujemy olejem, nie napełniamy ich do samej góry, ponieważ suflet wzrośnie podczas pieczenia. Wkładamy do podgrzanego do 180 stopni. piekarnik przez około 25 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieczemy do zrumienienia. Gotowy suflet pozwól mu trochę ostygnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przed podaniem w razie potrzeby deser można posypać cynamonem lub polać słodkim sosem lub dżemem. Smacznego!

jeśli przygotowujesz suflet do celów dietetycznych, nie możesz użyć cukru, zastąpi go słodycz jabłka. Możesz piec w małych foremkach lub w jednej dużej formie. Deser jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal / 100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy